Ето с какво да заменим поскъпналия джинджифил


Ето с какво да заменим поскъпналия джинджифил
Снимка: iStock/Guliver

Джинджифилът е отличен за повишаване на имунитета, но не е единственият продукт, който можем да използваме за тази цел. Диетологът Михаил Гинсбург сподели с какво да заместим скъпата подправка в интервю за радио "Спутник".

В разгара на коронавирусната пандемия по света цените на джинджифила скочиха пет, а на места дори и десет пъти. Какво е полезното в него и къде другаде може да се намери?

"Това, което в джинджифила помага да се намали вероятността от заразяване, са фитонцидите - летливи биологично активни вещества, на които се дължи специфичния му, пикантен вкус. Те унищожават вирусите. Освен в джинджифила, на фитонциди са доста богати зеленчуци като лук, чесън и ряпа", каза Гинсбург.

Вторият полезен компонент е свързан с отслабване на възпалителните процеси в организма. "Противовъзпалителният ефект намалява прекомерната реакция на организма след проникване на вируси. Куркумата има такива свойства. Куркумата дори е известна от древността като противовъзпалителен продукт номер едно. Касисът, червените боровинки и малините също действат по същия начин", заяви диетологът.

НАУЧЕТЕ НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА КУРКУМАТА ТУК!

Третото ценно свойство на джинджифила е защитата на клетките, свързана с високото съдържание на антиоксиданти. "В куркумата има повече антиоксиданти. Те се съдържат и в червените чушки и пресните домати", сподели Гинсбург.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама