8 здравословни ползи от яденето на дюли


8 здравословни ползи от яденето на дюли
Снимка: iStock

Дюлята (Cydonia oblonga) е древен плод, произхождащ от различни части на Азия и Средиземноморието.

Култивирането ѝ може да бъде проследено до древна Гърция и Рим, където е служила като символ на любовта и плодородието. Макар и значително по-рядко срещани днес, дюлите са близки роднини на популярни плодове като ябълки и круши.

Те се използват в народната медицина от десетилетия, но научните изследвания за ползите от тях все още са в начален етап. Ето 8 добри причини да я консумирате.

1. Богата на хранителни вещества

Дюлите съдържат фибри и няколко основни витамини и минерали, което ги прави питателна добавка към почти всяка диета.

Една дюля от 92 грама осигурява следното:

Калории: 52

Мазнини: 0 грама

Протеин: 0,3 грама

Въглехидрати: 14 грама

Фибри: 1,75 грама

Витамин C: 15% от дневната стойност

Тиамин (витамин B1): 1,5% от дневната стойност

Витамин B6: 2% от дневната стойност

Мед: 13% от дневната стойност

Желязо: 3,6% от дневната стойност

Калий: 4% от дневната стойност

Магнезий: 2% от дневната стойност

2. Съдържат мощни антиоксиданти

Много от ползите, свързани с дюлите, могат да бъдат приписани на богатия запас от антиоксиданти в плода.

Антиоксидантите намаляват метаболитния стрес, намаляват възпалението и предпазват клетките ви от увреждане от свободните радикали, които са нестабилни молекули.

Някои изследвания показват, че някои антиоксиданти в дюлите, включително флавоноли като кверцетин и кемпферол, намаляват възпалението и предпазват от хронични заболявания като сърдечни заболявания.

3. Може да помогне за справяне с гаденето, предизвикано от бременност

Някои от най-честите симптоми по време на ранна бременност са гадене и повръщане. Някои изследвания показват, че дюлите могат да помогнат за облекчаване на тези симптоми.

Едно проучване при 76 бременни жени отбелязва, че 1 супена лъжица (15 мл) сироп от дюли е значително по-ефективен от 20 мг витамин B6 за намаляване на гаденето, предизвикано от бременност. Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими повече изследвания.

Вижте още: 7 често срещани признака, че консумирате твърде много хляб

4. Може да облекчи храносмилателните проблеми

Дюлите отдавна се използват в традиционната и народната медицина за лечение на различни храносмилателни разстройства.

Последните изследвания показват, че екстрактът от дюля може да защити чревната тъкан срещу увреждане, свързано с възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит.

В проучване при плъхове с улцерозен колит, тези, на които е даван екстракт от дюля и сок, са имали значително намалено увреждане на тъканите на дебелото черво в сравнение с контролната група. Все пак са необходими изследвания върху хора.

5. Може да лекува стомашни язви

Ранните изследвания показват, че растителните съединения в дюлите могат да помогнат за предотвратяване и лечение на стомашни язви. В проучване в епруветка сокът от дюля инхибира растежа на H. pylori, бактерия, за която е известно, че причинява стомашни язви. Междувременно проучване при плъхове установи, че екстрактът от дюля предпазва от стомашни язви, причинени от алкохол. Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, са необходими допълнителни изследвания.

6. Може да намали симптомите на киселинен рефлукс

Няколко проучвания показват, че сиропът от дюля може да помогне за справяне със симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, известна като киселинен рефлукс.

7-седмично проучване при 80 деца с киселинен рефлукс установи, че ежедневният прием на сироп от дюля е толкова ефективен, колкото и лекарствата, които традиционно се използват за облекчаване на симптомите на това състояние.

В проучване при 137 бременни жени доза от 10 мг сироп от дюля, приета след хранене, също е доказано, че е толкова ефективна, колкото традиционното лекарство за облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс.

Освен това, в 4-седмично проучване при 96 деца с киселинен рефлукс, използването на концентрат от дюля заедно с традиционните лекарства подобрява симптомите - като повръщане, отвращение към храна, оригване и коремна болка - в по-голяма степен, отколкото приемането на лекарството самостоятелно.

Вижте още: Тези храни са по-здравословни без топлинна обработка

7. Може да предпазва от определени алергични реакции

Дюлите могат да облекчат различни симптоми на алергия, като потискат активността на определени имунни клетки, отговорни за алергичните реакции.

8. Може да поддържа правилната имунна функция

Дюлите могат да поддържат имунната ви система.

Няколко проучвания в епруветка разкриват, че има антибактериални свойства, които могат да помогнат за предотвратяване на свръхрастеж на някои вредни бактерии, като Е. coli и S. aureus.

Освен това, една дюля съдържа 15% от дневната доза за витамин С, който е от съществено значение за здрава, функционираща имунна система.

Един плод също осигурява 6-8% от дневната препоръка за фибри. Адекватният прием на фибри поддържа здравите бактерии, живеещи в храносмилателния ви тракт, общо известни като микробиом на червата. Поддържането на здрав чревен микробиом може да намали възпалението и да подобри устойчивостта към инфекции от вредни бактерии в храносмилателния ви тракт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама