Бананите са хем вкусни, хем полезни. Множеството полезни вещества в тях се грижат за благосъстоянието на тялото ни.
Предотвратяват онкологични заболявания
Бананите съдържат конкретен протеин, който е полезен при предотвратяването на онкологични състояния. Добре узрелите плодове съдържат по-големи количества от него. Затова е препоръчително да хапвате банани с петниста или по-тъмна кора.
Предотвратяват бъбречните заболявания
Храните, богати на калий, пречат на образуването на бъбречни камъни. Според някои научни проучвания, редовната консумация на банани намалява и опасността от появата на злокачествени образувания в бъбреците с 40%.
За по-здраво сърце
Богатото на калий хранене се препоръчва за хората с високо кръвно и онези, които са склонни към развиването на сърдечно-съдови заболявания. Ежедневната консумация от 1,3 гр калий намалява риска от сърдечен удар с 26%. За да снабдите тялото си с подобно количество, трябва да изяждате по 2-3 банана на ден (в зависимост от теглото им).
Прочистват кръвоносните съдове
Холестеролът е основната причина за запушване на кръвоносните съдове, което от своя страна води до атеросклероза. Бананите съдържат фитостерол. Той намалява нивата на холестерол в тялото ви и се грижи за благосъстоянието на кръвоносните ви съдове.За по-здрав стомах
Бананите се препоръчват и за хора с язва. Те съдържат ензим, който увеличава секрецията на мускуса, предпазващ коремните стени.
Източник на енергия
Огромното количество витамини и минерали в бананите превръщат този плод в отличен източник на енергия. Простите въглехидрати се обработват бързо от тялото и възстановяват жизнеността ви почти на мига.
За по-добро настроение
Бананите повишават нивото на допамин – хормона на щастието. Освен това съдържат витамин B комплекс. По този начин влияят благоприятно на нервната система.
В битка с диабета
Този плод съдържа определен тип устойчиво нишесте, което подобрява състоянието на хората с диабет втори тип. Трябва да имате предвид обаче, че зелените плодове съдържат по-голямо количество от него. В един зелен банан със средно тегло откриваме 12,5 г нишесте, докато в узрелия – едва 5 г