8 имуностимулиращи хранителни вещества


8 имуностимулиращи хранителни вещества
Снимка: iStock

С наближаването на зимата много от нас започват да мислят за стратегии, за да останат здрави през сезона на настинки и грип. Един от най-достъпните и прости начини да направите това е да посегнете към храни и напитки, които съдържат имуноподдържащи хранителни вещества. Но с толкова много продукти на пазара, рекламиращи тези свойства, може да е трудно да се различи кои са действително ефективни.

Ето кратък преглед на хранителните вещества, оптимизиращи имунната система.

Имуностимулиращи хранителни вещества

Витамин С

Когато много хора усещат, че настъпва настинка (или искат да са сигурни, че няма да хванат такава), често посягат към храни, напитки и продукти, богати на витамин С. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които са от съществено значение за борбата с инфекциите, и също така действа като мощен антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане на свободните радикали. Свободните радикали са окислителни съединения, които често допринасят за много остри и хронични заболявания. Кивито, цитрусовите плодове, горските плодове, броколите, доматите и чушките са чудесни източници на витамин С.

Витамин D

Витамин D помага за производството на протеини, борещи се с инфекциите. Също така подобрява функцията на белите кръвни клетки и намалява възпалението. Гъбите портобело, сьомгата, сардините, яйцата и обогатените храни като мляко (краве или на растителна основа), зърнени култури и портокалов сок са страхотни места за търсене. Излагането на слънце обаче е една от най-ефективните стратегии за получаване на витамин D.

Вижте още: 4 лесни йога упражнения, с които ще повишите имунитета си (ВИДЕО)

Витамин Е

Установено е, че като основен антиоксидант дефицитът на витамин Е2 уврежда имунната функция, тъй като този витамин модулира функцията на имунните клетки. Това мастноразтворимо хранително вещество се намира в ядки, семена, авокадо, спанак, аспержи, чушки, броколи и пшеничен зародиш.

Фитонутриенти

Говорейки за антиоксиданти, растителни съединения (или фитонутриенти) от всякакъв вид, независимо дали става дума за флавоноиди, фенолни киселини или каротеноиди, обикновено проявяват антиоксидантни ползи. Това помага за намаляване на възпалението в цялото тяло, както и за предотвратяване на молекулите на свободните радикали. Както можете да си представите, фитонутриентите се намират в храни на растителна основа, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, билки, чайове и други специални продукти като кафе.

Цинк

Цинкът играе основна роля в производството и правилното функциониране на имунните клетки и също така участва в способността на тялото да се бори с инфекциите. Тази способност за борба с инфекциите е свързана с антиоксидантните свойства на цинка. Той също така осигурява антивирусна поддръжка, включително блокиране на репликацията на коронавирус. Източниците на цинк включват кашу, тиквени семки, конопени семена, бобови растения, птиче месо, говеждо и стриди.

Селен

Този минерал е друг класически антиоксидант, който допълнително поддържа имунната система. Селенът не само действа като имуномодулатор чрез регулиране на селенопротеините, които защитават имунните клетки, но също така действа като имуностимулатор чрез действия като антитуморна активност. Бразилските орехи, слънчогледовите семки, яйцата, мазната риба, млечните продукти, гъбите и соевите продукти са фантастични места за намиране на селен.

Вижте още: 7 безобидни навика, отслабващи имунната ни система

Фибри

Голяма част от имунната система се намира в червата. Това се дължи на значителното влияние, което чревният микробиом (общност от над трилион микроорганизми, разположени до голяма степен в дебелото черво) има върху имунната система. По-специално разтворимите фибри действат като пребиотик или храна за здрави бактерии в биома, като помагат на тази микробна общност да процъфтява. Всички храни, съдържащи фибри, ще съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, но някои особено богати източници на разтворими фибри включват овес, ябълки, цитрусови плодове, ечемик, моркови, ленено семе, авокадо и бобови растения.

Пробиотици

В същия дух пробиотиците са от решаващо значение за поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии и са ключови за подобряване на имунитета. Богатите на пробиотици храни въвеждат повече полезни бактерии в микробиома, като допълнително поддържат тази система. Пробиотиците се намират в киселото мляко, култивираната извара, кефира и други ферментирали храни като кимчи, кисело зеле и комбуча.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама