Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло и точно от неговата работа зависят интелектът, движенията, речта, паметта и емоциите ни. Ето защо поддържането на доброто му здраве е от огромно значение за общото ни здравословно състояние.
Съществуват някои естествени храни, които са от особено значение за добрата работа на мозъка. Те са богати витамини, антиоксиданти и полезни мастни киселини и минерали, в това число калций, магнезий или калий. Сега ще се спрем точно на тях.
ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ХАПВАНЕТО НА МАЛИНИ
Авокадо
За съжаление, няма „вълшебни“ продукти, които могат да ви накарат да се съсредоточите за секунди, но има много, които са от голяма полза за мозъка и цялостното състояние на организма.
Авокадото се нарежда сред тях. Това е плод, изключително богат на здравословни мастни киселини, витамини Е и С и фосфор, който се грижи за мембраната, която покрива мозъчните неврони. В същото време, този плод се слави със своите антиоксидантни свойства, играещи ключова роля в борбата със стареенето и влошеното здраве на мозъка. Поради тази причина експертите препоръчват да го добавяте редовно към вашата диета.
Горски плодове
Сред най-добрите храни за памет и концентрация са плодове като боровинки, касис, малини и къпини. Те също са отличен източник на антиоксиданти, защото съдържат флавоноиди и полифеноли, които са от ключово значение за предотвратяване на клетъчното окисление и подобряване на когнитивната функция в мозъка. Освен това, високото съдържание на витамин С и фолиева киселина също превръща тези храни незаменими съюзници в предотвратяването на стареенето на клетките.
Тлъсти риби
Те също са от най-ценните храни за памет и концентрация, затова редовното им добавяне към менюто в никакъв случай не бива да се пренебрегва. Тази храна помага много и за поддържане доброто състояние на сърдечно-съдовата система, заради високото съдържание в нея на Омега-3.
Яйца
Едва ли повечето хора подозират, че яйцата са много полезни за невроните. Всъщност, те са естествен източник на протеини и на лечебното вещество, наречено холин, което се съдържа в жълтъка. Без него нормалното функциониране на мозъка е просто невъзможно.
Холинът е част от витамините от група В, които също са от огромно значение за защита на мозъка и действието му се изразява в засилване на невротрансмитерите, които позволяват на информацията, получена отвън, да достигне до мозъка и да се съхранява в него правилно. Можете да подобрите значително паметта си, ако ядете от три до четири яйца седмично. Но все пак не трябва да се злоупотребява с тях.
Ядки
Сред най-популярните естествени храни за памет и концентрация са бадемите, шам фъстъците, фъстъците, орехите и много други ядки. Те са и чудесен източник на антиоксиданти, които пазят мозъчните клетки от увреждане.
Също така, ядките стимулират мозъчните честоти и подобряват когнитивните процеси. Те обаче трябва да се консумират умерено, защото са изключително калорични и могат да доведат до натрупване на излишни килограми.
Банан
Енергийната стойност на банана, както и високото съдържание на калий и наличието на витамини В6 (пиридоксин) и С, подпомагат подобряването на паметта и концентрацията. Освен това, любимият на много от нас плод е пълен с триптофан - незаменима аминокиселина, която дейно участва в контрола на нивата на стрес и тревожност.
Какао
Всички любители на какаото имат невероятен късмет, тъй като това без съмнение е една от най-здравословните за мозъка храни. То е богато на антиоксидантни и невропротективни флавоноиди, които са от огромно значение за състоянието на този важен орган.
Освен всичко това, какаото е и естествен стимулант със съдоразширяващ ефект, който подобрява кръвообращението и съответно снабдяването на мозъка с кислород. Има и още един начин да си го набавяте в организма - като похапвате тъмен шоколад, но съдържанието на какао трябва да е минимум 72 %.
Розмарин
Сред всички подправки, розмаринът е вероятно най-добрият продукт, способстващ за подобряване на паметта и концентрацията.
Това е едно от най-тачените лечебни растения от векове насам, при това не само заради своите антисептични, диуретични, прочистващи, ветрогонни или спазмолитични свойства, но и заради високото съдържание на антиоксиданти като карнозол и карнозова киселина.