Органичната храна се произвежда от екологична система за управление на селското стопанство, която произвежда хранителни добавки, устойчиви на вредители и болести. Биологичното земеделие изгражда и поддържа здрава почва чрез традиционните методи на сеитбообръщение.
Органичното не означава само завръщане към традиционното земеделие. Биологията е допринесла за точни методи за нетоксичен контрол на вредителите и болестите. Ето някои любопитни факти и причини да консумираме органични храни.
1. Органичната храна е най-бързо развиващият се сегмент на американската селскостопанска икономика.
2. Хранителната разлика между органичните и неорганично отглежданите продукти е голяма.
3. Биологичната храна е по-здравословна: шансовете са много добри на биологичните храни, като цяло и те са по-питателни от химически произведените храни.
4. Храненето на органични помага да се намали общото токсично натоварване на тялото.
5. Едно проучване през 2005 г. показа, че за по-малко от 15 дни децата, които приемат предимно органична храна, са имали драматично намаляване на концентрациите на органофосфорни пестициди в урината.
6. Биологичните храни по дефиниция не са ГМО.
7. Биологичното земеделие е добро за земята.
Източник: foodpanda