6 впечатляващи ползи за здравето от тофу


6 впечатляващи ползи за здравето от тофу
Снимка: iStock

Тофу, както и всички соеви продукти, бяха в основата на много спорове през годините с твърдения, че влияят отрицателно на здравето. Въпреки това, тези твърдения не само са опровергани от изследвания, но тофу всъщност може да се похвали с впечатляващо количество ползи за здравето, благодарение на стабилния си хранителен профил.

Какво е тофу?

Тофу е просто соева извара. Произвежда се чрез нагряване, отделяне и пресоване на кондензирано соево мляко в разпознаваемите бели блокчета, които много от нас познават като тофу. Процесът е много подобен на производството на сирене.

Тази популярна храна на основата на соя произхожда от Китай преди повече от 2000 години. И с това наследство, тофу често се среща в много азиатски кухни, включително китайска, японска, виетнамска и тайландска.

Ползи

Подобрява здравето на червата

Като богата на фибри храна тофу може да подпомогне храносмилането и цялостното здраве на червата. Фибрите подпомагат храносмилателния процес чрез насърчаване на общата редовност, като същевременно действат като пребиотик за хранене на здравите бактерии, живеещи в микробиома на червата. Всъщност проучване от 2016 г. установи, че соята повишава популациите на бифидобактерии и лактобацили (два здрави щама) в биома. Процъфтяващият микробиом е свързан с по-добро храносмилане и цялостно здраве на червата (наред с много други впечатляващи предимства). Освен това в преглед от 2020 г. се отбелязва, че соевите изофлавони поддържат чревната лигавица, като помагат за намаляване на възпалението и усилват тези ползи за червата.

Вижте още: Веган изкушение: Тофу със зеленчуци

Поддържа здравето на сърцето

Тофу също е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, което го прави полезен за сърцето вариант. Въпреки че има противоречиви доказателства за това дали тези два вида мазнини допринасят за сърдечни заболявания или не, много противоположни проучвания са установили, че го правят, което налага повишено внимание при хранителните вещества. Но по-важното е, че тофуто е богато на полезни за сърцето ненаситени мазнини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, като допълнително поддържат здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Помага за здравето на метаболизма

Протеините, фибрите и здравословните мазнини, съдържащи се в тофу, работят за забавяне на храносмилането, което води до по-плавно покачване и понижаване на кръвната захар. Това помага за цялостното управление на кръвната захар - значимо въздействие за тези с метаболитни нарушения като диабет тип 2. Всъщност проучване от 2020 г. установи, че приемът на соя намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Може да подобри имунното здраве

Тофу е богато на витамин А, мед, цинк, селен и растителни съединения. Всички тези микроелементи са антиоксиданти, които работят за борба с възпалението в тялото и поддържат цялостната имунна функция. Освен това, изофлавоните в тофуто са свързани с намален риск от някои видове рак, като рак на гърдата, простатата и колоректален.

Изгражда и възстановява здрава тъкан

Тофу е уникален с това, че е растителен протеин, който е пълноценен, което означава, че съдържа всички основни аминокиселини. Това съдържание на протеин помага за изграждането и възстановяването на повечето тъкани, за които можете да се сетите в цялото тяло, включително мускули, коса, нокти, жизненоважни органи и др. Плюс това, желязото в тофуто подпомага тази репаративна полза, като произвежда хемоглобин в червените кръвни клетки, за да доставя кислород до нашите клетки.

Укрепва костите

Въпреки че калцият често получава цялата заслуга за изграждането на здрави кости, има и други хранителни вещества, които са също толкова важни в процеса. Магнезият и фосфорът са две от тези хранителни вещества, на които тофуто просто е богато - в допълнение към калция. Тези три минерала в тофуто се комбинират, за да поддържат здравия растеж на костите и костната минерална плътност.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама