Свикнали сме да пазим сърцето си от хора, които могат да го разбият, но защо ежедневно се храним с храни, които го увреждат? Факт е, че в момента има бум на сърдечно-съдови заболявания, а възрастовата граница за тези здравословни неразположения драстично е спаднала.
Вижте още: С тази натурална рецепта на проф. Чирков ще пречистите лимфата и кръвта
Някога по времето на нашите баби от сърце са страдали хората над 60 години, защото са разполагали с много малко разнообразие на хранителни продукти, но за сметка на това много по-здравословни. Днес, ако се зачетете в етикетите на повечето деликатеси, които се предлагат в хранителните магазини, ще осъзнаете, че живеем в "пир по време на чума", защото в съдържанието на храните изобилстват химични съединения за сметка на истински продукти.
Днес ви представяме 6 храни, които е задължително да вкарате в седмичното си меню, ако искате да имате здраво сърце:
1. Риба
Сьомга, скумрия, херинга и треска са богати на витамини (А, D, E, B1, B2, B12, PP) и минерали (цинк, селен, желязо), както омега-3 и омега-6 мастни киселини. Благодарение на тях се намалява рискът от аритмия и атеросклероза.
2. Горски плодове
Къпините са богати на полифеноли, които предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания. Освен това изобилстват от желязо, калций и витамин А.
Сините боровинки съдържат вещества, които разширяват артериите, което благоприятства кръвообращението.
Консумацията на ягоди доставя големи количества витамин С и фолиева киселина, която също защитава сърцето.
3. Зехтин
Консумацията на студено пресован зехтин понижава “лошия” холестерол и кръвната захар в организма. Той е богат източник на олеинова киселина, която способства понижаването на кръвното налягане.
Вижте още: Натурални рецепти за пречистване на дебелото черво
4. Авокадо
Авокадото е с богато съдържание на мононенаситени мастни киселини, то съдържа 20 основни витамини и минерали. Екзотичният плод е силен източник на калий – съдържа повече, отколкото бананите. В него могат да се открият витамините K, B9, B6, B5, C.
Според научни изследвания консумацията на авокадо помага за понижаване нивата на "лошия" холестерол.
5. Диня
Калият, магнезият и аминокиселините в динята поддържат здравето на кръвоносните съдове и предпазват от склероза, като от своя страна гарантират плавен приток на кръв. Динята също помага да се поддържат правилните електролитни и киселинно-алкални баланси в организма, което спомага за понижаване на риска от високо кръвно налягане. Под кората на този плод се намират 92% вода, фибри и букет витамини и минерали, които го правят още по-полезен през летните месеци.
6. Черен боб
Черният боб изобилства от фибри, калий, фолиева киселина, витамин B6 и фитонутриенти.
Витамин B6 и фолиевата киселина предпазват от натрупване на хомоцистеин. Високите количества на това вещество в организма могат да увредят кръвоносните съдове и да причинят сърдечно-съдови проблеми.