6 храни, които помагат да поддържате мозъка си здрав


6 храни, които помагат да поддържате мозъка си здрав
Снимка: iStock

Нормално е и се очаква мозъкът ви да се променя с времето, но има много неща, които можете да направите, за да поддържате мозъка си възможно най-здрав през целия си живот и да намалите риска от развитие на невродегенеративни състояния (като болестта на Алцхаймер или Паркинсон). Можете да култивирате основни здравословни навици като редовни упражнения, опитване/научаване на нови неща и приоритизиране на съня. Има дори доказателства, че правенето на домакинска работа може да помогне на мозъка ви!

И едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да поддържате мозъка си остър, е да се съсредоточите върху храненето. В крайна сметка, като всяка добре смазана машина, мозъкът се нуждае от подходящо гориво (превод: хранителни вещества), за да работи оптимално.

Най-добрите храни за здравето на мозъка

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци, като къдраво зеле, спанак и кейл, са от съществено значение за поддържане на мозъка ви във върхова форма. Това е така, защото тези зеленчуци са пълни с хранителни вещества, необходими за оптимална мозъчна функция.

Например, листните зеленчуци предлагат витамин А, който помага на невроните (нервните клетки) да регулират ученето и паметта. Те също така осигуряват витамин С и витамин К, които имат съответно антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Това е от ключово значение, тъй като оксидативният стрес и възпалението са два от най-лошите врагове на вашите крака. Бързо опресняване: Оксидативният стрес включва натрупване на вредни молекули, наречени свободни радикали, което води до увреждане на клетките и възпаление. Дългосрочният оксидативен стрес и възпаление могат да насърчат развитието на различни неврологични състояния, включително депресия, тревожност, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Горски плодове

Горските плодове гъмжат от флавоноиди, вид антиоксидант, който придава на плодовете и зеленчуците блестящите им нюанси. Повече от това да правят храната ви красива обаче, флавоноидите помагат за подобряване на паметта.

Според Frontiers in Aging Neuroscience, флавоноидите поддържат комуникацията между нервните клетки (и следователно когнитивните функции), като потискат клетъчните реакции, които иначе биха се забъркали с тях. Освен това, като антиоксиданти, флавоноидите предпазват нервните клетки от оксидативен стрес, като допълнително предпазват от невродегенеративни разстройства.

Вижте още: Тези навици увреждат мозъка ни

Ядки

Ако все още не сте луди по ядките, техните впечатляващи ползи за мозъка ще променят мнението ви. Ядките предлагат омега-3 мастни киселини, "добрите" мазнини, които помагат за поддържането на структурната цялост на мозъка ви. Те също така са необходими за правилния кръвен поток, като се гарантира, че мозъкът ви получава достатъчно кислород, за да функционира. Освен това ядките съдържат витамин Е, цинк и селен, които имат антиоксидантни свойства. Тези хранителни вещества "поемат" свободните радикали в тялото, като по този начин предпазват оксидативния стрес.

Мазна риба

Подобно на ядките, мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини. В допълнение към поддържането на структурата на мозъка ви, тези мазнини помагат за намаляване на нивата на бета-амилоид (вид протеин) в кръвта ви.

Високите нива на бета-амилоид са свързани с деменция и болестта на Алцхаймер, но яденето на много омега-3 може да помогне за намаляване на риска. Всъщност, според проучване от 2020 г., консумацията на риба може да подпомогне когнитивните процеси, включително паметта и изпълнителната функция.

Вижте още: Експерти: Ако искате да подобрите концентрацията, избягвайте тези храни

Черен шоколад

Добри новини, любители на черен шоколад! Това сладко (но не прекалено сладко) лакомство е с високо съдържание на антиоксидантни флавоноиди, които помагат за поддържане на здравето на мозъка чрез засилване на функцията (и регенерацията) на нервните клетки, според Frontiers in Nutrition. Те също участват в пътищата или клетъчните реакции, които предпазват споменатите нервни клетки от увреждане. Нещо повече, флавоноидите намаляват риска от сърдечни заболявания, като ефективно поддържат здравословния кръвен поток към мозъка.

Чай

Благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти, някои чайове – като зелен, черен – са изключително полезни за здравето на мозъка. Чаят съдържа L-теанин, "аминокиселина, за която е доказано, че повишава концентрацията и бдителността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама