5 знака, които показват ниско ниво на калций в женското тяло


5 знака, които показват ниско ниво на калций в женското тяло
Снимка: iStock

Дефицитът на калций при жените е преобладаващ, което води до отслабени кости, повишен риск от фрактури и остеопороза. Жените, особено след менопаузата, се нуждаят от достатъчно калций, за да поддържат здравето на костите. Диетите с ниско съдържание на храни, богати на калций и витамин D, изострят проблема. Редовният прием на калций и наблюдението са от съществено значение за предотвратяване на дългосрочни здравословни проблеми.

5 знака, които показват ниско ниво на калций в женското тяло

1. Предменструални спазми

Жените, страдащи от недостиг на калций, обикновено изпитват силна болка, особено по време на цикъл. Хипокалциемията може също да доведе до тежки симптоми на ПМС, които също могат да повлияят на хормоните. Така калциевите добавки могат да помогнат за контролиране на тези симптоми.

Вижте още: 5 неподозирани храни с високо съдържание на калций

2. Зъбобол

Калцият е много важен за костите и зъбите. Ако нивото на калций спадне, ще започнете да усещате непоносима болка в зъбите. Освен това ще бъдете изложени на по-голям риск да страдате от пародонтоза дори след поддържане на добра хигиена на устата.

3. Мускулни спазми

Калцият е важен елемент за активната мускулна функция, главно за свиване и отпускане. Следователно дефицитът на калций може да доведе до мускулна слабост и може да включва потрепвания, мускулни крампи и мускулни спазми в женското тяло, което може да бъде много болезнено и разрушително.

4. Чупливи нокти

Чупливите нокти са признак за ниско ниво на калций в тялото ви. Калцият е важен за здравето на ноктите ви, те стават слаби и бледи и са податливи на увреждане, ако на тялото ви липсва калций. Затова забележете всички тези промени и започнете да добавяте богати на калций храни или добавки към вашата диета.

Вижте още: Остеопорозата – тихият враг, който може да бъде победен с правилно хранене и начин на живот

5. Умора

Ниският калций води до ниски нива на енергия дори след пълноценен сън. Калцият участва главно в енергийния метаболизъм и ако имате ниско количество калций в тялото си, това може да доведе до постоянна летаргия и умора.

Усложнения, които могат да възникнат поради дефицит на калций

Недостигът на калций при жените може да доведе до няколко сериозни усложнения. Една голяма грижа е остеопорозата, състояние, характеризиращо се с отслабени кости и повишен риск от фрактури. Това е особено разпространено след менопаузата поради понижените нива на естроген. Други усложнения включват остеопения (по-ниска костна плътност), повишена чувствителност към болки в костите и мускулни крампи и потенциално развитие на рахит в тежки случаи. Дефицитът на калций може също да увреди здравето на зъбите, което води до чупливост на зъбите и повишен риск от кариес. Освен това ниските нива на калций могат да допринесат за сърдечно-съдови проблеми, като хипертония. Осигуряването на адекватен прием на калций е жизненоважно за поддържане на цялостното здраве на костите и сърдечно-съдовата система.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама