Печените кестени често навяват асоциации за седене край открит огън, планина и хладна есен. Но тези дървесни ядки са нещо много повече от това! Кестените са с по-ниско съдържание на мазнини от подобни ядки като пекан и орех, а на всичкото отгоре са пълни с хранителни вещества. Ето какви ползи носят на организма.
1. Здраве на храносмилателния тракт
Кестените имат високо съдържание на фибри. Те абсорбират вода и образуват гелообразна консистенция в червата, помагайки за намаляване на холестерола и стабилизиране нивата на кръвната захар.
2. Прилив на енергия
Повечето ядки са с ниско съдържание на въглехидрати, поради което често стават ключов участник в различни режими. Кестените обаче имат голямо количество въглехидрати - 45 грама на порция. Както може би знаете, те са необходими на тялото за краткосрочна и дългосрочна енергия и помагат за функционирането на нервната система. Въглехидратите, които идват от кестените, са сложни - усвояват се бавно, което ви дава стабилни енергийни нива.
3. Поддръжка на мозъчната функция
Мастноразтворимите витамини от група В помагат за производството на червени кръвни телца, трансформират протеините, въглехидратите и мазнините в енергия и подобряват мозъчната функция. Една порция печени кестени съдържа 21% от препоръчителната дневна доза В6, 15% фолат, 14% тиамин и 9%рибофлавин.
4. Защита от свободните радикали
Кестените имат високо съдържание на микроелемента манган - антиоксидант, който „попива” свободните радикали в организма и намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Порция кестени съдържа малко над 1 микрограм манган, което се равнява на 50% от препоръчителния дневен прием.
5. Здравина на костите
Знаете ли кой микроелемент подобрява здравината на костите, помага за образуването на червени кръвни телца и повишава имунната система? Мед! Той е необходим само в малки количества на организма. Кестените съдържат 22% от препоръчителната дневна доза на мед.