Всеки път, когато поставите храни или течности в тялото си, червата ви поемат отговорността да ги разграждат, да усвояват хранителните им вещества, да отделят отпадъците и да гарантират, че микробиомът е щастлив и здрав. И все пак ние невинаги проявяваме същата доброта към червата си, често ги изпълваме с токсични вещества като алкохол, червено месо и преработени храни. Ето защо е толкова важно да подхранваме тялото си с правилните съставки, за да осигурим здравословен чревен микробиом, включително храните и напитките, които консумираме.
Ето кои са някои от най-добрите здравословни напитки за вашите черва, които да изберете, когато се опитвате да утолите жаждата си.
Има определени свойства, открити в здравословните за червата напитки, за които винаги трябва да внимавате, когато вземете любимата си напитка, казва д-р Крис Мор, RD. „Някои елементи в напитките като пробиотици, пребиотици и антиоксиданти са полезни за здравето на червата“, обяснява той. „Това не означава, че напитките с тези съставки ще преобразят здравето ви за една нощ, но последователният и балансиран прием на тези хранителни вещества може да поддържа здрав чревен микробиом.“ Тези съставки намаляват възпалението, насърчават добрите бактерии, подпомагат здравето на храносмилането и повишават имунитета.
Вижте още: Най-добрите храни за подобряване на храносмилането
Какви вещества са полезни за червата?
По същия начин има определени щадящи червата храни, които предлагат хранителни вещества, открити в определени напитки. Фибрите, билките и джинджифилът могат да бъдат намерени в различни напитки – включително смутита и протеинови шейкове, сок от лимонена трева и джинджифилова бира – които могат да помогнат за подобряване на здравето на червата чрез постоянна консумация. Помислете за добавяне на напитките по-долу към вашата ротация на напитки и забележете как червата ви стават силни и здрави.
Кефир
Кефирът се прави от ферментирали кефирни зърна и се смесва с мляко или вода. Това е като напитка с кисело мляко, но е заредена с повече пробиотици, които увеличават разнообразието от чревни бактерии, като също така предлагат калций и протеини за цялостно здраве. Тъй като кефирът предлага и повишаващи енергията свойства, най-добре е да го пиете сутрин като заместител на ежедневния протеинов шейк или чаша кафе.
Комбуча
Комбуча е вид ферментирал чай с цял списък от предимства. Той има противовъзпалителни свойства и подобрява имунната система също поради тези благоприятни ефекти върху червата. Въпреки че комбуча може да се консумира по всяко време на деня, ще забележите незабавните ползи рано сутрин или веднага след тренировка.
Вижте още: Как ефективно да се справим с киселините в стомаха
Сок или чай от джинджифил
Има ли нещо, което джинджифилът не може да направи? Със своите успокояващи свойства изборът на напитка на основата на джинджифил е един от най-добрите начини за подобряване на здравето на червата. Докато джинджифилът е известен със своите свойства против гадене, хората използват този корен от векове заради неговите храносмилателни свойства. Химическите съединения в джинджифила укрепват добрите бактерии в нашите черва.
Костен бульон
Костният бульон има важни аминокиселини като глутамин и протеин, като колаген, който поддържа здравето на червата и хидратацията. Костният бульон може да се закупи отделно или да се направи в уюта на вашия дом (и по ваш вкус), което го прави универсален и достъпен начин за подобряване на здравето на червата - плюс това е страхотен източник на колаген, който пък е важен за кожата.
Чай от мента
Като цяло пиенето на чай е чудесен начин за подобряване на здравето на червата поради неговите противовъзпалителни свойства. Но за да се насладите на някои празнични вкусове, ментовият чай е един от най-добрите начини. Въпреки че ментата не увеличава директно добрите бактерии, са проведени много изследвания върху тази билка по отношение на здравето на червата. Ментата помага, като отпуска мускулите и може да помогне при общ коремен дискомфорт. Ако се борите с хронични проблеми с храносмилането, чаят от мента може да ви помогне да контролирате нещата.