5 изненадващи ползи за здравето от яденето на патладжан


5 изненадващи ползи за здравето от яденето на патладжан
Снимка: iStock

Патладжаните имат толкова много ползи за здравето. Като за начало, са пълни с фибри, които играят роля в понижаването на холестерола и поддържането на кръвната захар в тялото. Те се предлагат в различни цветове, включително тъмно и светло лилави, бели и дори раирани сортове. Въпреки че има разлики във вкуса им, всичко се свежда до това как ги приготвяте.

Хранителна информация

Ето какво съдържа 100 грама патладжан:

Вода - 92,3 грама

Калории - 25 ккал

Белтъчини - 0,98 грама

Мазнини - 0,18 грама

Въглехидрати - 5,88 грама

Фибри - 3 грама

Захар - 3,53 грама

Калций - 9 милиграма

Желязо - 0,23 милиграма

Магнезий - 14 милиграма

Фосфор - 24 милиграма

Калий - 229 милиграма

5 изненадващи ползи за здравето от яденето на патладжан

1. Изхвърля отпадъците от тялото

Патладжаните съдържат два вида антиоксидантни растителни химикали, наречени полифеноли: антоцианини, предимно в кожата на патладжана, и хлорогенна киселина, намираща се предимно в пулпата. Както антоцианините, така и хлорогенната киселина действат като антиоксиданти в тялото ви.

Антиоксидантите помагат на тялото ви да се отърве от неща, наречени реактивни кислородни видове, които са отпадъчен продукт от увреждане на неща, на които сме изложени в околната среда, независимо дали това са замърсители във въздуха, водата или почвата, UV лъчи от слънцето - просто като човек като цяло произвежда отпадъци.

Вижте още: Мариновани патладжани в буркан

2. Подобрява микробиома на червата

Повечето здрави възрастни жени трябва да се стремят към 25 грама фибри на ден (38 грама за мъжете), а патладжанът може да ви помогне да стигнете до там: 100 грама суров патладжан ви осигурява около 3 грама фибри. Правилният, редовен прием на фибри от разнообразие от растителни източници (зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена) е полезно за управление на здравословни нива на холестерол, нива на кръвна захар и функция на чревния микробиом.

3. Понижава кръвното налягане

Патладжаните ви осигуряват калий, важен минерал, който играе роля в поддържането на кръвното налягане в здравословни граници. Диета, богата на калий, може да помогне на кръвоносните съдове да се отпуснат, което понижава кръвното налягане. Освен това калият противодейства на ефекта на натрия, който повишава кръвното налягане. Когато калият от храната навлезе в кръвта ви, бъбреците ви в крайна сметка премахват повече натрий от кръвта ви, което от своя страна понижава кръвното ви налягане.

Важно е да запомните, че ако имате бъбречно заболяване или приемате лекарства, които влияят на това как тялото се справя с калия, трябва да говорите с вашия лекар колко калий можете да приемате на ден.

Вижте още: Най-добрата рецепта с патладжани: Ето я!

4. Засилва метаболизма

Говорейки за основни минерали, патладжаните също са източник на манган, който подпомага метаболизма на въглехидратите и мазнините, процесът, който тялото ви използва, за да разгради хранителните компоненти, като въглехидрати и мазнини, за да ги използва като енергия.

Тялото използва манган, за да произвежда ензими, които разграждат въглехидратите и мазнините до тези по-малки, използваеми компоненти. Този по-малко известен минерал също играе роля в производството на антиоксиданти за предотвратяване на високи нива на реактивни кислородни видове в тялото.

5. Намалява риска от сърдечни заболявания

Проучванията показват, че антиоксидантните витамини в патладжаните - като витамин А, витамин С и β-каротин - както и някои от полифенолните компоненти имат кардиозащитни свойства. По същество тези антиоксиданти пречистват свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес и възпалението, които са ключови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Патладжаните също могат да помогнат за управлението на кръвната захар поради високото си ниво на полифеноли, което може да помогне на клетките в тялото да преработват по-добре захарта, което може да помогне и на сърцето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама