5 храни за успокояване на разстроен стомах


5 храни за успокояване на разстроен стомах
Снимка: iStock

Няма нищо като стомашно разстройство, което да провали деня ви. Може би се чувствате стресирани, приемате ново лекарство или изпитвате ПМС. Или може би просто сте яли нещо, което не действа добре на корема ви. Независимо от причината, разстроеният стомах може да бъде, добре, разстройващ - особено когато сте гладни, но не можете да задържите храната. За щастие има някои храни (и напитки), които са нежни и засищащи, което ги прави идеални при такова състояние.

Какво прави храната добра при разстроен стомах?

Най-добрите храни за разстроен стомах могат да варират в зависимост от вашите симптоми и индивидуално тяло, но често простите храни са правилният начин. Като цяло това включва храни с леки вкусове, миризми и текстури (т.е. не твърде мазни). Простите въглехидрати са особено полезни, тъй като обикновено са меки и нишестени, което ги прави лесни за задържане, когато сте болни. Освен това въглехидратите са бърз източник на енергия, което може да помогне да поддържаме тялото си в движение и да посрещнем метаболитните нужди.

Някои течности могат да осигурят облекчение и при разстроен стомах. Например топлите течности (като чай или бульон) могат да помогнат при спазми, докато газираните напитки (като джинджифилова бира) могат да бъдат полезни при лошо храносмилане.

В крайна сметка, когато ядете при разстроен стомах, целта е да намалите глада и да успокоите корема си, докато се върнете на правилния път.

Добри храни при разстроен стомах

Банани

Бананите могат да бъдат спасител за всеки, който се сблъсква с диария. Плодът има много нишесте, което може да увеличи изпражненията и да улесни изхождането им. Бананите също имат много калий, важен електролит, така че могат да възстановят електролитите. (Бързо обяснение: Електролитите са минерали, които балансират течностите в тялото ви. Диарията може да накара тялото ви да загуби течности и електролити, така че е важно да ги възстановите.) Освен това неутралният вкус на бананите е нежен за стомашно-чревния тракт, така че може да облекчи разстроен стомах.

Препечени филийки

Ако стомахът ви не се чувства добре, посегнете към малко препечен хляб. Има сравнително мек вкус, така че е лесен за смилане. Съдържанието на въглехидрати също може да ви засити, но ако коремът ви може да се справи, помислете за добавяне на източник на протеини или здравословни мазнини. Примерите включват бадемово масло със сладко, хумус или извара и горски плодове. Тези добавки ще превърнат препечената филийка в по-скоро пълноценна храна, помагайки за увеличаване на приема на калории, докато не се чувствате добре.

Овесени ядки

Следващият път, когато се сблъскате с разстроен стомах, помислете дали да не направите купа овесени ядки. Овесената каша е успокояваща и лесна за консумация поради своята текстура, съдържание на въглехидрати и относителна мекота.

Чай от мента

Чаят от мента помага за успокояване и отпускане на мускулите на червата. В резултат на това напитката е отлична при храносмилателни проблеми, включително гадене, повръщане, лошо храносмилане и газове. Освен това може да се консумира топла или студена.

Крекери

Крекерите са с високо съдържание на нишесте, което може да увеличи изпражненията и да облекчи диарията. Избягвайте крекери, покрити със захар, сирене и аромати като подправки или билки, тъй като тези съставки могат да разстроят стомаха още повече. Вместо това, придържайте се към обикновени солени бисквити. Лекият вкус ще бъде нежен за храносмилателната ви система, докато солта може допълнително да възстанови електролитите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама