5 големи ползи от яденето на кисело мляко (+ как да разберете, че е истинско)


5 големи ползи от яденето на кисело мляко (+ как да разберете, че е истинско)
Снимка: iStock

Има пет изненадващи начина, по които добавянето на кисело мляко към вашата диета може да е от полза за вашето здраве (повечето от ползите идват от пробиотиците).

Подобряване на храносмилането

Киселото мляко съдържа живи микроорганизми, наречени пробиотици, които помагат да се балансират бактериите в храносмилателната система. Проучванията показват, че консумацията на пробиотици може да намали възпалението в червата, да облекчи симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS), да стимулира растежа на полезните бактерии в червата и да подобри усвояването на хранителни вещества. Киселото мляко също може да разгражда протеини и мазнини, намалявайки лошото храносмилане или киселините.

Вижте още: Ето как лесно да си направите домашно кисело мляко

Укрепване на имунната система

Същите пробиотици, които подпомагат храносмилането и намаляват възпалението, също могат да подобрят естествените защитни сили на тялото, предотвратявайки обикновената настинка. В допълнение към пробиотиците, киселото мляко съдържа важни хранителни вещества като калций, протеини, витамини B2 и B12 и цинк, които могат да помогнат за засилване на имунната система, производството на бели и червени кръвни клетки, възстановяването и възстановяването на тъканите и повишаването на енергията.

Помощ при загуба на тегло

Тази високопротеинова и нискокалорична храна ви помага да се чувствате сити и намалява апетита. Въпреки това, киселото мляко също съдържа пробиотици, които могат да помогнат за регулиране на метаболизма, подпомагайки загубата на тегло. Проучване на American Journal of Clinical Nutrition установи, че яденето на три порции кисело мляко дневно значително намалява телесните мазнини и обиколката на талията, особено в сравнение с алтернативите, базирани на желатин.

Вижте още: Страхотен трик: Кога и как трябва да ядете кисело мляко, за да отслабнете

По-нисък холестерол

Отново, пробиотиците са на помощ! Приятелските бактерии пробиотици помагат да процъфтяват мазнините в червата, предотвратявайки навлизането им в кръвния поток. Проучванията показват също, че консумацията на богато на пробиотици кисело мляко може да намали LDL (лошия) холестерол с до 6% и да се бори с мазнините по корема, тъй като мазнините по корема увеличават риска от сърдечни заболявания, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, диабет тип 2, хипертония, колебания в холестерола и проблеми с дишането.

Полза за здравето на кожата

Знаем, че киселото мляко е пълно с витамини и минерали, но една съставка, която е най-важна за вашата кожа, е млечната киселина, за която се знае, че е полезна за здравето на кожата. Млечната киселина помага за ексфолирането на кожата, изсветлява тъмните петна и може да помогне при акне, фини линии и бръчки. Всъщност, прилагането на кисело мляко локално върху засегнатата област може дори да помогне за намаляване на зачервяването и сърбежа.

Как да проверите дали киселото мляко е качествено

Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител и така попада и в индустриалното кисело мляко. Сигурно си спомняте, че нишестето лесно се открива с йодна тинктура.

Ето как:

Грабнете с лъжичка кисело мляко, капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, сгъстявано с нишесте, променя цвета си в синьо-лилаво. Ако в киселото мляко няма нишесте, мястото на йодните капки ще остане кафеникаво.

Освен това натуралното кисело мляко отделя суроватка, ако престои повече от час.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама