Независимо дали гарнирате супа, или овкусявате салата, зехтинът е една от онези съставки, които правят всичко по-вкусно. Освен това той гъмжи и от жизненоважни хранителни вещества и съединения. Всъщност, консумиран в умерени количества (около една супена лъжица), зехтинът е една от крайъгълните съставки на много хвалени планове за здравословно хранене като средиземноморската диета и обикновено се смята за една от най-добрите храни за дълголетие.
Какво точно предлага зехтинът, което го прави пълноценна суперхрана? Ето 4 добри причини редовно да го консумирате.
Зехтинът е пълен с антиоксиданти
Добавянето на зехтин към вашата храна е вкусен начин да се захранвате с антиоксиданти. Зехтинът съдържа мощни антиоксиданти като флавоноиди, олеуропеин и хидрокситирозол - общо известни като фенолни съединения. Антиоксидантите са мощна част от защитната система на тялото, помага за неутрализирането на свободните радикали и предпазва клетките ви от увреждане. Свободните радикали са молекули, които, когато присъстват във високи нива, могат да доведат до оксидативен стрес, основен фактор за развитието на хронични заболявания като рак и диабет тип 2. Да спазвате диета, богата на антиоксиданти, е умен начин да предпазите тялото си от въздействието на оксидативен стрес.
Вижте още: Масло от авокадо срещу зехтин: кое е по-здравословно?
Зехтинът помага за намаляване на възпалението
Тъй като фенолните съединения в зехтина се борят с оксидативния стрес, те също намаляват възпалението - тъй като оксидативният стрес може да причини значително възпаление (и обратното). Зехтинът – по-специално необработеният зехтин – също съдържа ненаситени мастни киселини, които намаляват възпалението. Това е така, защото маслиновите масла екстра върджин се подлагат на минимална обработка, рафиниране или пречистване.
Основната мазнина в зехтина е олеиновата киселина, която инхибира цитокините (протеини, които предизвикват възпаление в тялото) и потиска пътищата на стрес, които активират провъзпалителни съединения. Тези противовъзпалителни ефекти са забележителни за цялостното здраве, тъй като възпалението е свързано с много хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.
Зехтинът съдържа здравословни мазнини, които понижават холестерола в кръвта
Особено когато се използва вместо наситени мазнини, зехтинът може да ви помогне да поддържате холестерола в кръвта си под контрол. (Опресняване: Наситените мазнини са тези, които са твърди при стайна температура като свинска мас, масло и палмово масло.)
Простото добавяне на повече зехтин към вашата диета няма непременно да понижи холестерола ви, но ако вече консумирате диета с високо съдържание на наситени мастни киселини, заместването на ненаситени мастни киселини, намиращи се в храни като зехтин е добро начало.
Всичко казано дотук, ползата от зехтина за понижаване на холестерола е адски впечатляваща. Ненаситените мазнини в зехтина могат да понижат LDL ("лошия") холестерол, докато подобряват HDL ("добрия") холестерол. Последният пречиства тялото за всеки "свободен" холестерол, за да го изхвърли от тялото, като по този начин понижава (вашия) общия холестерол в кръвта. Това е от ключово значение, тъй като високият холестерол е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, но замяната на наситени мазнини - намиращи се в храни от животински произход - със зехтин (и яденето на други здравословни за сърцето храни) може да помогне за намаляване на риска.
Вижте още: Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?
Зехтинът поддържа имунната функция
Благодарение на високото си съдържание на фенолни съединения, зехтинът е отлична храна за силна и здрава имунна система. Фенолните съединения поддържат производството на бели кръвни клетки, имунните клетки, които помагат да се контролира възпалението в тялото. Тези клетки също са отговорни за изчистването и борбата с болестотворните микроби, като допълнително ви поддържат здрави. Освен това зехтинът е отличен източник на витамин Е, основно хранително вещество и антиоксидант, който поддържа и подобрява имунната функция.