Освен, че гроздето ще задоволи вашия апетит, тъй като е един от плодовете, съдържащи най-много захар, то ще ви снабди с много полезни вещества. Предлагаме ви 12 причини защо да хапвате грозде.
1. Гроздовата захар е най-доброто "гориво" за човешкия организъм, тъй като не се преработва от храносмилателните ензими и се усвоява оптимално.
2. Помага за образуването на гликоген, който от своя страна служи като енергиен резерв за мускулите и за цялото ни тяло.
3. В гроздето се намира антиоксидантът резвератрол, който помага за редуцирането на излишните мастни депа в организма и повторното им натрупване.
4. В плода се съдържа много калий, който укрепва сърдечния мускул и подпомага отделянето на излишните течности.
5. Ципата на гроздовите зърна е отлично средство за изхвърляне на натрупаните отрови в стомаха и червата.
6. Благодарение на съдържанието на витамини от групата В, калий и магнезий, гроздето подпомага нервната система и намалява стреса.
7. Редовната консумация на този вкусен плод стимулира производството на хемоглобин и на червени кръвни телца, което засилва имунитета.
8. Семките на гроздето са мощен антиоскидант, който забавя стареенето като контролира свободните радикали.
9. Тъмното грозде е богато на желязо и влияе добре на кръвобръщението.
10. В гроздето се съдържа витамин В, който предпазва мускулите от спазми и витамин РР, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
11. Гроздовите семена съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С. Те имат и антивирусни и антиканцерогенни свойства.
12. Съдържимите киселини в гроздето, предимно ябълчна, лимонена и фосфорна, стимулират обмяната на веществата. Затова плодът помага при липса на апетит и запек.