Как специални тренировки помагат на онкоболни (ВИДЕО)


Как специални тренировки помагат на онкоболни (ВИДЕО)
Снимка: Breast Help

Рак - може би това е най-страшната болест в съзнанията на повечето хора. Патология, която те бележи и те прави непълноценен за остатъка от живота. Да, обаче нещата са коренно различни и Ива и Искрен знаят това. Те са доказателството, че има живот и след диагнозата и той никак не е лош.

Те двамата са оцелели и напълно излекувани от онкологични заболявания, а нещото, което им е помогнало с тежкото възстановяване след всички терапии, е спортът, който се оказва тяхно обежище и спасение.

Кои са Ива и Искрен?

Ива и Искрен

Ива Филипова е единственият сертифициран фитнес треньор на жени, страдащи от онкологични заболявания, у нас. Връща се в България след 20 години, прекарани в Канада, защото иска да продължи развитието си тук. Искрен пък се занимава с недвижими имоти. Озовава се в сферата на спорта заради онкологичното заболяване, което му откриват преди около 10 години.

Двамата заедно основават Фондция "Рестарт", чиято цел е да се подпомагат хората с онкологични заболявания или по-точно – жените с рак на млечната жлеза, но посредством специфични физически упражнения.

За болестта и любовта към спорта

Споделят, че нещото, което ги е събрало е общата им съдба: "Двамата сме бивши онкопациенти - сървайвъри. Всъщност тази съдба ни събра, понеже в България хората като нас срещат доста препятствия", споделя Искрен.

Фондация

Оказва се, че физическите упражнения са много ефективни за хората, възстоновяващи се от рак и дори се препоръчват: "Физическите упражнения са най-бързият и лесен начин за възстановяване след оперативна или медикаментозна намеса, тъй като спомагат за намаляване на редица странични ефекти и от двата типа терапия", разкрива още председателят на Фондация "Рестарт". 

А това, което ги очаква до края на годината, са множество събития, които целят да ограмотят младите хора за превенцията от различни онкологични заболявания.

Автор: Йорданка Йончева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама