Елза Перети: Един от най-влиятелните дизайнери на бижута на 20 век


Елза Перети: Един от най-влиятелните дизайнери на бижута на 20 век
Снимка: Getty Images

Преди 3 години новината за смъртта на 80-годишната Елза Перети шокира бижутерийния свят. Широко призната като едно от най-влиятелните имена в дизайна, тя беше най-известна с многобройните си творения за Tiffany & Co. Всъщност, нейните модели съставляват до 10 процента от глобалните продажби на Tiffany. Творенията на Перети са намерили място и в постоянните колекции на Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, Британския музей в Лондон и Музея за изящни изкуства в Бостън.

Вижте още: С любов към ушите: 4 типа халки, които са тотален хит

Може да се каже, че Елза Перети е създала много повече от дизайни на бижута - тя е изобретила нов език на стила. Нейните творения за Tiffany & Co. напълно революционизирали бижутата за жени през 70-те години чрез използването на сребро, а не на злато, което направило моделите по-достъпни и следователно удобни за носене. Органичните, чувствени форми, призоваващи красотата на природата, и до днес съставляват нейната характерна естетика.

Още: С любов към ушите: 4 типа халки, които са тотален хит

Откъде започнала историята на Елза

Перети се преместила в Ню Йорк през 1968, за да се пробва като модел новобранец. Тя бързо била избрана от най-добрите модни дизайнери в града, за да се разхожда по техните подиуми - Чарлз Джеймс, Иси Мияке, а след това Джорджо ди Сант'Анджело и Халстън, който останал приятел за цял живот. Именно Халстън веднъж описал Перети като „различна от другите модели, които са просто закачалки за дрехи. Перети има стил и прави тоалета, с който дефилира, свой собствен“.

През диско епохата Елза прекарала безброй нощи, купонясвайки с хора като Анди Уорхол, Лайза Минели, Елизабет Тейлър, Хелмут Нютън (с когото е имала афера) и други в най-актуалните заведения в града - Le Jardin, Paradise Garage и разбира се скандалното Studio 54. До ден днешен снимката на Перети, застанала на покрива, облечена в костюм на зайче на Halston Playboy с цигара, висяща от устните ѝ, остава една от най-емблематичните снимки на десетилетието.

Още: Tenniscore: 4 начина да носите актуалната тенис пола (СНИМКИ)

Нейното отличително чувство за стил я подтикнало да твори. През 1969 г. тя била вдъхновена от сребърна ваза за цветя, намерена на битпазар. След като направила няколко скици, тя занесла идеята си на майстор на сребро в Испания, за да я осъществи. Тази миниатюрна висулка от сребърна ваза, носена на кожена връв, се появила на ревюто на Sant'Angelo с розово стъбло вътре и привлякло вниманието на всеки в града.

След това Перети започнала да създава бижута и предмети за Халстън, който я свързал с Tiffany & Co. Компанията и Елза подписали договор през 1974 г., а останалото, както винаги казваме, е история.

Като модел тя била единствена по рода си, като бижутер била революционер, като филантроп тя била неудържима. През 2000 г. Перети създала фондация „Нандо Перети“ в чест на баща си. Облагодетелствайки околната среда и опазването на дивата природа, както и хуманитарни програми, според съобщенията организацията е дарила приблизително 42 милиона евро за 852 проекта по целия свят за повече от 15 години.

Schiaparelli и Dior откриха Седмицата на висшата мода в Париж (ВИДЕО)

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама