Кортизолово лице: Как изглежда и защо е толкова популярно в TikTok (ВИДЕО)


Кортизолово лице: Как изглежда и защо е толкова популярно в TikTok (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Забравете за „Ozempic Face“ – повечето потребители на TikTok са притеснени от ново страдание на кожата, известно като „кортизолово лице.“ Страницата Милиони хора се оплакват от подпухнало лице поради високи нива на кортизол от ежедневния стрес, но преди да бъдете засмукани в поредната интернет лудост, днес ще разгледаме този феномен от медицинска гледна точка.

Какво е „кортизолово лице“?

Според TikTok ежедневният стрес може да доведе до подуване на лицето и корема, което се подвизава с въпросното име. Потребителите вярват, че високите нива на кортизол могат да допринесат за този кръгъл, подпухнал вид.

Докато експертите смятат, че стресът може да играе роля в промените в тялото ви, други фактори могат да доведат до по-подпухнали бузи, подуване под очите и/или по-заоблена форма на лицето. И тъй като „кортизолово лице“ не е официална медицинска диагноза, тенденцията често се бърка с друго здравословно състояние.

„Когато нивата на кортизол са високи, това може да доведе до преразпределение, особено около лицето. Това често води до т.нар. „Лунно лице“. Това специфично състояние често се свързва с хроничен стрес или състояния, при които се произвежда прекомерен кортизол.“, казва д-р Тод Дорфман, сертифициран лекар по спешна помощ, медицински директор на Cedalion Health и главен медицински директор в Rebalance Health.

@graceful.wellness

 

♬ original sound - Grace | Holistic Nutritionist

Каква е разликата между лунно и кортизолово лице?

Д-р Дорфман обяснява, че „Лунното лице“ може да е индикатор за хроничен стрес или хормонален дисбаланс поради продължителна употреба на кортикостероиди, хормонални промени, диета и други. „Кортизоловото лице“ често се разглежда като безболезнено, временно и обратимо.

Какви са признаците?

Според TikTok очевидните признаци са подпухналост под очите и бузите, както и по-пълна, по-заоблена форма на лицето. Други забележими признаци са появата на акне, изтъняване на кожата, бръчки и фини линии. „Кожата може да стане по-крехка и по-прозрачна, заедно с увеличаване на производството на себум, което води до акне и други кожни проблеми“, добавя той. От друга страна, ниските нива на кортизол могат да доведат до потъмняване на кожата (като венците или кожните гънки), умора или загуба на тегло.

Какво всъщност причинява тези промени?

Има много неща, които могат да причинят подпухнало лице. Д-р Дорфман обяснява:

„Това не е едно конкретно нещо и със сигурност кортизолът не е единственото нещо, което трябва да обвиняваме, когато лицата ни са кръгли и подпухнали. Нека си признаем – просто понякога се чувстваме подути.“ Най-често срещаните признаци включват висок прием на сол, диета, алкохол, лекарства, липса на сън и алергии. В други случаи, когато подпухването не спада в рамките на няколко дни, може да става дума за медицински състояния като хипотиреоидизъм, хипертония и бъбречно заболяване.

@aprilmbuckles Yall have to be stopped… the brands are eating yall up #fyp #foryoupage #cortisol #cortisolface ♬ original sound - April Buckles

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама