7 трансджендър звезди, разбиващи стереотипите


7 трансджендър звезди, разбиващи стереотипите
Снимка: Getty Images

На фона на случващото се на Олимпиадата в Париж и скандала с двете боксьорки Имане Халиф и и Лин Ю Тин, които имат повишено ниво на тестостерон и предполагаемо наличие на ХУ хромозоми, генотип, характерен за мъжете, ви предлагаме да видим някои популярни личности, които са трансджендъри и доброволно са сменили половете си, за да се чувстват себе си.

Повече за случая научете ТУК.

Какво е трансджендър

Трансджендър са хора, чиято полова идентичност не отговаря на телесния им пол и на пола, който им е приписан при раждането. Трансполовите хора могат да имат полова роля, противоположна на приписаната им при раждането (напр. транс жени и транс мъже), или да имат полова роля, която да не отговаря на бинарната полова система мъж-жена, като например трети пол, интерсексуални, куиър и аполови хора. За облекчението на половата си дисфория, която много, но не всички, трансполови хора изпитват, много от тях търсят медицински решения като хормонотерапия, операции за смяна на пола и психотерапия.

Кейтлин Дженър

Кейтлин Дженър по-известна в миналото като Брус Дженър, e американски лекоатлет и телевизионна звезда. Баща е на звездите Кайли и Кендъл Дженър.

След края на спортната си кариера участва в множество телевизионни предавания и филми, включително и изключително успешното Keeping Up With The Kardashians, заедно със съпругата си Крис и децата им.

След развода си Брус официално обявява, че е транссексуален и винаги се е чувствал като жена. През юни 2015 сменя името си на Кейтлин, появява се на корицата на списание Vanity Fair като жена. Получава и собствено риалити предаване, озаглавено "Аз съм Кейт". Въпреки смяната на пола и последвалата реконструкция на половите органи, продължава да има интимни отношения с жени и заявява, че няма влечение към мъжкия пол.

Елиът Пейдж

Пейдж излезе като транс чрез Instagram през декември 2020 г., като написа: "Чувствам се щастлив да пиша това. Да бъда тук. Чувствам огромна благодарност за невероятните хора, които ме подкрепяха в това. Не мога да опиша колко забележително е най-накрая да обичам това, което съм достатъчно, за да преследвам автентичното си аз".

През 2021 Елиът Пейдж, известен преди като Елън Пейдж, стана първият транссексуален мъж, който се появи на корицата на списание "Time".

Като жена Пейдж е най-известна с ролите си във филмите "Генезис", "Х-мен: Дни на отминалото бъдеще", както и в телевизионния сериал "Umbrella Academy". За ролята си в "Джуно" Елън Пейдж беше номинирана за "Оскар", "Златен глобус" и Наградата на Гилдията на киноактьорите.

Кокс скочи в светлината на прожекторите през 2013 г., когато започна да играе София Бърсет в "Orange Is the New Black" на Netflix. В шоуто тя играе транссексуална затворничка в женски затвор.

Лаверн Кокс

Лавърн Кокс е американска актриса и защитник на ЛГБТ. Тя стана известна с ролята си на София Бърсет в сериала на Netflix "Orange Is the New Black", ставайки първият трансджендър човек, номиниран за Primetime Emmy Award в актьорска категория, и първият, който е номиниран за награда Emmy след композитора Анджела Морли.

"Удивително е, че в различни части на страната младите хора все още се борят с това кои са ЛГБТК+. И мисля, че това е, защото ние все още, културно, имаме тази много твърда представа за това какви трябва да бъдат жените. И поради това младите хора са обект на тормоз, особено ЛГБТК+ младежите. Сега има безпрецедентна видимост за транс-хора, но ние сме атакувани повече от всякога", каза Кокс пред Yahoo Life през 2018 г.

Хънтър Шафър

Представянето на Шафър като Джулс в сериала "Еуфория" на HBO хвърли светлина върху значението на транспредставянето в медиите за тийнейджъри.

"Трябва да има повече роли, в които транс хората не просто се справят с това, че са транс; те са транс, докато се занимават с други проблеми", каза Шафер пред Variety през юни 2019 г. "Ние сме много по-сложни от само една идентичност."

Лана и Лили Уашовски

Лана Уашовски (рождено име Лорънс) и Лили Уашовски (рождено име Андрю) са американски сценаристи, продуценти и режисьори, известни най-вече с поредицата "Матрицата".

По-голямата сестра на Лили разкри публично транссексуалността си през 2012 г. Четири години по-късно, Лорънс обяви публично, че се е подложил на операция за смяна на пола и вече е жена на име Лана.

"Знаех, че в определен момент ще трябва да се разкрия публично. Когато човек живее като транссексуален, е трудно да се крие. Исках преди истината да излезе наяве, да си избистря нещата и да се почувствам спокойна."

Дъщерята на Шер и Сони Боно – Чaз

Чаз е роден момиче - Чейстити Сън Боно. От 1998 г., когато обяви хомосексуалността си, приятелите я наричат Чаз. Тя премина процедура за смяна на пола, като вече официално е той.

Шер многократно е споделяла своята подкрепа за детето си, като певицата е заявявала, че го обича независимо от неговата сексуалност.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама