Български филм грабна престижна награда в Кан


Български филм грабна престижна награда в Кан
Снимка: Николай Василев

Документалният филм „Ваклуш“ на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка „Златна светулка“ в категорията „Най-добър филм за социална справедливост”.

Целта на фестивала Remember the future е да открие, отличи и осигури повече видимост и признание в цял свят на ново поколение талантливи режисьори.

Филмите, избрани от журито, за селекцията „Най-доброто от бъдещето“, се представят на публиката на месечни прожекции в Cineum Cannes. Зрителите гласуват за любимите си филми, които най-добре представят бъдещата вълна на киното и новите идеи. През годините във фестивала Remember the future са участвали световноизвестни знаменитости като Робърт Кенеди, Йоко Оно, Клинт Истууд, Ричърд Брансън, Брус Уилис, Дженифър Лопес.

Повече за филма

„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий.

В България предстоят прожекции в Гоце Делчев – на 20 юни, в Троян – на 24 юни, и в Синеморец – на 2 юли.

Досега лентата има над 120 прожекции в България, Европа, САЩ и Канада. „Домакин на последната прожекция в САЩ беше първият златен медалист по физика от школата „Теодосий Теодосиев“ – Петко Динев. Малцина знаят, че той е основател на компанията Imperx, която произвежда високотехнологичните видеокамери за космическите изследвания. Неговите камери заснемат изображенията от полетите на НАСА в космоса“, разказва Николай Василев. На прожекцията в Сан Диего, той и филмът са били посрещнати от проф. Теньо Попминчев, който е номиниран за младежка Нобелова награда за разработката си на атосекунден рентгенов лазер, който позволява наблюдение на свръх бързи и свръх миниатюрни взаимодействия на квантовия предел на време и пространство. Петко Динев и проф. Попминчев са едни от основните герои на следващия филм на Николай Василев – „Социално силните”, който ще е готов до края на годината.

Премиерата на „Ваклуш“ бе на „София филм фест“ (2023).

„За мен филмът „Ваклуш“ е като мисия, защото е сниман повече от 20 години. Беше реализиран с помощта на много приятели и колеги, а невероятният Теодосий Спасов направи своята музика за него. След всички прожекции и срещи с хиляди хора, това за мен вече не е само филм, а духовно послание, духовна вълна, излъчена от България, която обикаля света“, казва Николай Василев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама