За заети майки: Как да управлявате времето и енергията си


За заети майки: Как да управлявате времето и енергията си
Снимка: iStock

Ето как заетите майки по-добре да управляват времето и енергията си, за да не прегарят.

1. Понятието производителност

Обществото често приравнява производителността със стойността, което води до цикъл на прегаряне и неудовлетвореност. Вместо това се фокусирайте върху това да правите по-малко и да дадете приоритет на качеството пред количеството. Истинската производителност се крие в постигането на това, което наистина има значение, а не в извършването на повече задачи.

Вижте още: 32 безценни съвета за жените, станали наскоро майки

2. Циклите на женската енергия

Женската енергия естествено варира в цикли, а не линейна прогресия. Почитайте тези цикли и съобразете работата и личния си живот с тях. По време на периоди с висока енергия, фокусирайте се върху изпълнението на задачи и преследването на цели. По време на периоди с ниска енергия дайте приоритет на почивката, размисъла и грижата за себе си.

3. Елиминирайте ненужните задачи и опростете рутинните процедури

Идентифицирайте дейности, които изсмукват енергията ви и осигуряват малка стойност. Изрежете ги или ги опростете, за да създадете повече място за това, което наистина има значение. Запитайте се дали една задача е наистина важна или може да бъде делегирана, премахната или опростена.

4. Адаптирайте силата на „не“

Не се чувствайте задължени да казвате „да“ на всяка молба. Поставете граници и приоритизирайте нуждите си, особено когато нивата на енергия са ниски. Казването на „не“ ви позволява да защитите времето и енергията си, гарантирайки, че имате капацитет за най-важните неща.

Вижте още: 10-те най-велики урока, на които майка ми ме научи

5. Делегирайте задачи и потърсете поддръжка

Не се опитвайте да направите всичко сами. Потърсете помощта на вашия партньор, семейство, приятели или професионалисти, за да споделите товара. Делегирането ви позволява да се съсредоточите върху вашите приоритети и да споделяте отговорности, създавайки по-управляемо работно натоварване.

6. Планирайте редовно време за самообслужване

Подхранвайте физическото, умственото и емоционалното си благополучие, като давате приоритет на дейности, които зареждат енергията ви и ви носят радост. Грижата за себе си не е лукс; това е необходимост за поддържане на баланс и предотвратяване на прегаряне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама