Кулинарията като една специфична форма на изкуство би могла да влезе в ролята на изключително успешна разновидност на арт терапията. На запад нишата се развива с високи темпове и кулинарната арт терапия става все по-разпознаван и употребяван метод за справяне с различни предизвикателства и персонални изпитания.
Какво е кулинарна арт терапия?
Кулинарната арт терапия е процес, при който храната се използва като изразно средство за експресия на най-съкровените мисли и чувства на пациента. В допълнение, тя би могла да бъде и метод за справяне с различни травматични преживявания или аспекти от живота на пациента. Кулинарната арт терапия може да се провежда както в индивидуален, така и в групов формат.
При индивидуалния формат, терапевтът консултира пациента по време на подготовката за самия процес (пазаруването) и докато процесът тече (готвенето).
При груповия формат, всички пациенти заедно използват храната като изразно средство. Подходящи са тематичните сесии, при които пациентите разполагат с различни продукти и дадена тема, и те сами решават как чрез храната да изобразят своето възприятие по темата.
Какви са ползите от кулинарната арт терапия?
Някои от категоричните ползи на кулинарната арт терапия са:
Проследяване поведението на пациента в необременена от социални очаквания среда
Придобиване и развиване на социални умения (при груповите сесии)
Придобиване на знания за здравословната храна и каква е нейната роля за цялостното развитие
Преодоляване на стрес
Справяне с персонални изпитания
Повишаване на самочувствието
Необременена от социални очаквания експресия на емоциите
Материализиране на иначе потиснати мисли и чувства, което може да спомогне за преодоляване на травматични преживявания
Източник: foodieboulevard.com