Родителски съвети за първата годинка от живота на вашето дете


Родителски съвети за първата годинка от живота на вашето дете
Снимка: iStock

Знаете ли, че до 75% от всяко хранене отива за изграждане на мозъка на вашето бебе? Или че над 80% от мозъка на вашето бебе се формира до 3-годишна възраст? С всяка прегръдка и всяка целувка, с всяко питателно хранене и игра, вие помагате за изграждането на мозъка на вашето бебе. Ето няколко съвета, за да дадете на детето си най-добрия старт в живота.

Новородено

Осигурете начини на вашето бебе да ви вижда, чува, движи свободно и докосва. Бавно вашето бебе ще се научи как да контролира движенията си.

Погледнете в очите на вашето бебе и се усмихнете в отговор на усмивките му. Трябва да видите как вашето бебе реагира положително на вашите изражения на лицето, движения и жестове.

Говорете с бебето си с меки тонове и "бебешки разговор". И бащата, и майката, и другите грижещи се трябва да общуват с новороденото. Ще забележите, че то чува и скоро ще започне да запомня и копира думите ви.

Нежно променете звука на гласа си. Направете го по-бавен/бърз, по-висок/по-нисък или по-тих/силен. Трябва да наблюдавате реакциите от лицето и тялото на вашето бебе и да забележите, че то взаимодейства с вас.

Поставете бебето си по корем и разклатете дрънкалка или звънче пред него. Бавно повдигнете малко дрънкалката и го насърчете да повдигне главата и раменете си, за да гледа как се движи. Това помага на вашето бебе да следи дрънкалката с очи и да се упражнява да повдига главата и раменете си.

Нежно успокоявайте, галете и дръжте вашето дете. Ще видите вашето бебе утешено, щастливо да бъде прегърнато и гушкано.

Осъществете контакт кожа до кожа. Усещането, чуването и подушването на вашето присъствие трябва да осигури на бебето ви усещане за спокойствие и сигурност.

Вижте още: Погача за 40-тия ден на бебето: Всичко, което трябва да знаете

1 -6 месеца

Осигурете начини детето ви да ви вижда, чува, чувства, движи свободно и докосва. Вашето бебе бавно ще установи доверие с вас.

Бавно преместете цветни неща, за да може вашето дете да ги види и посегне. Проста, домашно направена играчка, като дрънкалка, може да привлече интереса на вашето бебе чрез звуците, които издава.

Усмихвайте се и се смейте с детето си. Скоро трябва да видите как бебето ви се усмихва в отговор.

Говорете с детето си. Трябва да видите как бавно се фокусира върху лицето ви и се опитва да ви имитира в отговор.

Помогнете на детето си да следва обект. Когато го види, движете го бавно от една страна на друга и нагоре и надолу. Трябва да го видите как се опитва да проследи обекта с очи.

Насърчавайте детето си да посегне към безопасен предмет. Опитайте нещо като пластмасова чаша. Трябва да я видите как се опитва да го хване или докосне.

Изрежете снимки на познати неща, хора и животни. Опитайте се да получите снимки, показващи много различни цветове, текстури, сцени и лица. Говорете за снимките, докато вашето бебе ги гледа. Трябва да наблюдавате как то слуша това, което му казвате и участва по свой начин.

Играйте с вашето бебе. Поставете го по корем и бавно придвижете пръстите си към него. След това бързо и нежно го погъделичкайте, казвайки: „Ето пръстите ми, ето ги, все по-близо и по-близо, хванаха те“. За да промените играта, накарайте пръстите си да пълзят бавно или бързо или изчакайте различно време, преди да го гъделичкате. Трябва да видите неготово удоволствие от шоуто, като се смее или пищи.

6 - 9 месеца

Когато задавате въпрос, дайте много време за отговор. Пребройте до 10 наум. Ако няма отговор, отговорете сами на въпроса. Опитайте следващия път с по-лесен въпрос.

Казвайте името на вашето бебе възможно най-често. То ще гледа да види кой го казва и ще се опита да достигне до човека.

Никога не говорете и не пейте прекалено силно, тъй като това може да изплаши бебето ви.

Усмихвайте се колкото е възможно повече и осигурете на вашето бебе комфорт и доверие.

Дайте на детето си чисти, безопасни и цветни неща, като например дървена лъжица или пластмасова купа, за да посегне и докосне, или да удари и изпусне.

Направете прости книжки с картинки, пъзели, кукли за ръце и кукли, за да развиете любопитството на вашето бебе и да му помогнете да научи нови неща.

Вижте още: Лекар: Правилно въвеждане на водата при бебета

9 - 12 месеца

Играйте на криеница с вашето бебе и вижте дали то може да намери предметите, които криете. Можете да скриете нещо под кърпа и да кажете: "Къде отиде?", "Можеш ли да го намериш?". Трябва да видите нарастване на любопитството и желанието на вашето дете да разбере какво се е случило с обекта.

Кажете на вашето бебе имената на нещата и хората. Те трябва да проявят интерес и скоро ще се опитат да направят връзка между думи и предмети или хора.

Покажете на детето си как да казва неща с ръцете си, като "чао". Скоро детето ви трябва да се опита да ви имитира и да маха сами за "чао-чао", като прави връзка между движение и вокален израз.

Посочете очите, носа и устата на кукла. След като покажете една част от куклата, докоснете същата част върху себе си и върху бебето си. Вземете ръката на вашето бебе и го накарайте да докосне очите, носа и устата на куклата, вас и себе си. Бавно вашето бебе ще може да запомни и идентифицира тези различни думи и да ги свърже с частите на тялото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама