Погача за 40-тия ден на бебето: Всичко, което трябва да знаете


Погача за 40-тия ден на бебето: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Погачата – първият празник на бебето. Тя е едно много вълнуващо събитие за родителите, но колкото е вълнуващо, толкова е и притеснително особено за онези, които са станали родители за първи път. Всеки иска най-доброто за детето си, а когато се касае за представянето му пред други хора, всичко трябва да е безупречно, а погачата представлява именно това – да запознаем детето си с външния свят.

Всичко, което трябва да знаете за организирането на погачата

Защо се прави?

Новородено

Според древните вярвания до 40-тия ден майката и бебето са между живота и смъртта, заради това те не са излизали от дома си, докато пеленачето не навършело 40 дни. Днес това вярване ни звучи повече като суеверие, но в миналото хората са го практикували главно, за да предпазят бебето от болести.

Кое е първото нещо, което трябва да се направи след навършване на 40-тия ден?

Краткият отговор е - очистителна молитва. Преди това майката се приема за нечиста от църквата и затова на 40-тия ден свекървата трябва да я заведе до църквата. Хубаво е да се занесе някакъв дар за Света Богородица като бутилка олио или червено вино със здравец.

Кога се прави?

Ритуалът се извършва точно на 40-тия ден на бебето или в неделята след него.

Кой може да присъства на ритуала?

Този празник е само за жени и момичета. Важно е и свекървата да присъства, защото тя е жената, която води обредите.

Как протича едно такова празненство?

Сутринта майката, детето и свекървата трябва да отидат на църква, за да се прочете очистителната молитва. Много е важно гостите да си тръгнат по светло, затова изберете по-ранен час за празненството. Когато всички гости пристигнат, майката сяда с детето в ръце на стол, а свекървата го представя на присъстващите (казва се името му, кога е родено и къде, а също и имената на родителите му). След това жените вдигат питката, която е завита в бяла кърпа, над главите на майката и бебето и започват да наричат. В кърпата се хвърлят и монети, за да може малкото да си „купи“ сън.

Ето какви трябва да са наричанията:

  • Да расте здраво, хубаво, умно, добро
  • Да обича и да бъде обичано
  • Да изрича волята си
  • Да се чува думата му
  • Да не слиза хлябът от масата му
  • Да е топло сърцето му

След наричанията питката се разчупва над кърпата от жените, чиито родители обаче са живи. Важно е трохите да останат в кърпата, защото символизират ситост. Първото парче от сладката пита е за Света Богородица, второто за новороденото, а останалите за гостите.

Какво трябва да има на трапезата?

Сладки

Тя трябва да е сладка. Можете да приготвите кекс, бисквити, торта или баклава. Важното е да не забравяте, че солените храни са забранени.

Какво се подарява?

Можете да занесете някакви сладки храни, за да е сладък животът на бебето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама