Сезонна и полезна супа.
Необходими продукти:
250 г пресен спанак
2 стерилизирани домата (1 с.л. доматено пюре)
2 моркова
2 стръка пресен лук
2 снопчета фиде
5 с.л. олио
5 стръка пресен копър
5 стръка пресен магданоз
1 ч.л. сушен девисил
1 ч.л. сол
За застройката
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
1 непълна с.л. брашно
1 щипка сол
Вижте още: Любимата супа от коприва, с която баба ни лекуваше
Начин на приготвяне:
Режем морковите на кубчета и ги задушаваме под капак за 1 минута в сгорещено олио. През това време режем пресен лук и го прибавяме към морковите. Наливаме 1,5 л гореща вода и посоляваме.
Нарязваме спанака на тънки ивички и го прибавяме, след като водата в тенджерата заври.
Прехвърляме обелените и нарязани на ситно домати, варим на тих огън под капак за 20 минути. След това поръсваме с подправки и добавяме натрошено фиде. Варим още няколко минути и оттегляме от котлона.
Приготвяме застройка. В дълбока купа смесваме киселото мляко и брашното. Разбиваме добре, прибавяме яйцето и посоляваме. Разбъркваме енергично, докато всички продукти се смесят.
При непрекъснато бъркане наливаме няколко черпака от супата. След като се изравняват температурите, прехвърляме застройката в тенджерата. Разбъркваме и поднасяме.