Как да дисциплинирате децата, без да викате: 5 инструмента за помощ


Как да дисциплинирате децата, без да викате: 5 инструмента за помощ
Снимка: iStock

Понякога изглежда, че единственият начин да накарате децата да слушат е да викате, но ето как да ги дисциплинирате, без да го правите. Има много начини да накарате детето си да слуша, без да повишавате тон.

Подходът без викове към дисциплината

Да останете спокойни, когато детето ви избухва, отговаря или умишлено не се подчинява, може да бъде предизвикателство, но най-лошото нещо, което можете да направите, е да отговорите на лошо поведение със собственото си избухване. Крещенето на детето ви и изнасянето на разочарованието ви върху него провокира по-голямо, по-експлозивно поведение.

Викането не само показва допълнителен тип поведение, което НЕ искате да насърчавате, но в 9 от 10 пъти ще влоши ситуацията. Всеки път, когато крещите на децата си, вие им показвате, че не можете да контролирате собствените си емоции и те ще разберат, че е добре да действат по същия начин, когато имат силни емоции.

Отговарянето чрез спор, повишаване на тон, затръшване на врати или разиграване предава послание към децата, които гледат на родителите си като на пример за поведение, че този тип реакция е приемлива. Подобно поведение от доверен възрастен само налива гориво в огъня.

Ето какво трябва да знаете за използването на техники за положителна дисциплина, за да не пречупите духа на детето си и да му помогнете да управлява емоциите си, когато светът им се върти около оста си.

Дребният шрифт на положителната дисциплина

Гневът е само повърхностна емоция. Ако детето ви е ядосано, обикновено под повърхността се случва нещо повече и ще трябва да копаете, за да откриете какво наистина се случва.

Срамуването на дете, че не е сигурно или не може да контролира големи емоции, ще го събори и ще подкопае увереността и самочувствието му. Насърчаването им да се отворят и да общуват с вас, ще ги изгради.

Викането заглушава детето, но изслушването и любезното му реагиране му помага да се чувства безопасно да общува с вас.

Често има фактори на околната среда, когато става въпрос за големи прояви на емоции от страна на детето. Задоволени ли са основните нужди и какво поведение се опитва да ВИ каже? (Дали са гладни, уморени, свръхстимулирани и т.н.)

Твърдите и груби отговори на нежелано поведение втвърдяват детското сърце към вас и към света.

Децата търсят отговор от родителите си и ако не го получат по положителен начин, ще се държат негативно, за да получат каквато и да е форма на внимание.

Ако вашите деца не слушат, освен ако не викате, може би е време да обърнете огледалото и да видите как собственото ви поведение може да допринесе за това те да не слушат.

Критиката към детето ги обезсърчава, но приемането на техните емоции и чувства ще спечели тяхното доверие и сърце.

Вижте още: Родителски съвети за първата годинка от живота на вашето дете

Какво трябва да чуят децата вместо викове или груби отговори

Спрете и направете пауза, преди да можете да реагирате прекалено на поведението и ситуацията на детето си. Случват се злополуки, възможно е детето ви да е гладно, уморено и свръхстимулирано и тялото му да се опитва да ви изпрати сигнали за това.

Обичайте детето си, независимо от поведението му.

Не мислете за ВАС - мислете за тях! Това поведение не ви засяга, освен ако не го позволите. Опитайте се да видите ситуацията през очите на детето си.

Устоявайте на желанието да сравнявате поведението на вашето дете с друго дете - всяко поведение е уникално за обстоятелствата.

Демонстрирайте спокойни и стабилни реакции на силно емоционално поведение, за да не влошите ситуацията и да можете да моделирате типа приемливо поведение, което детето ви да научи.

Използвайте този страхотен трик с връзките за коса, за да ви помогне да запомните за всяко едно (1) отрицателно взаимодействие с вашето дете, трябва да го балансирате с пет (5) положителни. (прочетете за използването на магията на родителското съотношение 5:1 тук.)

Помогнете на детето си да се научи как да поема отговорност за действията и решенията си, като предлага решения за решаване на проблеми, след като се успокои и придобие перспектива.

Признайте собствените си грешки, когато сте сгрешили, и работете, за да се поправите с детето и семейството си.

Фокусирайте се върху усилията на детето си, а не върху резултата, особено когато нещата се разминат!

Ето 5 начина да дисциплинирате децата, без да крещите

1. Бъдете до детето си

През много време децата изразяват разочарование, тъга и болка с гняв. Когато видите, че детето ви е развълнувано, разочаровано или разстроено от себе си, от обкръжението или от другите, спокойно се намесете. Покажете на детето си, че забелязвате поведението му и искате да му помогнете, като го изслушвате, разрешавате проблеми и му обръщате внимание.

2. Слушайте ги да обясняват чувствата си

Признаването на чувствата и ситуацията на вашето дете може да помогне за внасянето на яснота в разстроеното дете.

„Виждам, че си разстроен, защото искаше да си играеш със самосвала, но Димитър го използва.“

„Мога да кажа, че си ядосан, защото сестра ти не иска да споделя играчките си, така ли е?“

Съпричастността към чувствата на вашето дете му помага да се почувства чуто и му отваря каналите за комуникация, за да навлезе по-задълбочено, както и да намери решение на ситуацията.

„Да, ядосан съм, защото Ели не иска да играе, за да споделя балончетата си. Може би, ако я попитам дали мога да взема ред след пет минути, тя ще сподели с мен тогава."

Вижте още: 7 неща, които родителите правят, неволно отблъскващи децата

3. Отговорете спокойно, но бъдете твърди с граници и последствия

Помислете за учителите и настойниците на вашите деца… когато реагират на ситуация в училище, как го правят? Дали крещят или повишават глас, или удрят с ръце по бюрото? Не, те остават спокойни и са на нивото на очите на детето, за да говорят с него по спокоен, но твърд начин.

Запомнете тези стъпки, за да реагирате спокойно, но твърдо:

  • Стигнете до нивото на очите
  • Запазете спокойствие (те са по-склонни да слушат или опитайте да шепнете, така че трябва да слушат, за да чуят какво имате да кажете)
  • Бъдете съпричастни към техните чувства
  • Бъдете твърди с ограничения и граници

4. Дайте едно предупреждение и след това го последвайте с последствие (отново и отново)

Дайте едно предупреждение на детето си за действията му и посочете последствията, ако то не слуша.

Ако детето продължава да се държи лошо, бъдете готови незабавно да поемете последствията.

За да бъдат последствията ефективни, трябва да действате незабавно и да следвате това, което казвате, или детето ще тества границите.

Ако хвърлиш играчките си, ще трябва да почистим и не можеш да играеш с тях до утре.

Плюенето не е разрешено в тази къща. Ако решиш да плюеш отново, ще влезеш вътре, докато всички останат отвън да играят.

Когато следвате, те ще разберат, че следващия път, когато се държат лошо, хвърлят играчки или ударят друго дете, те ще се изправят пред последствията и на свой ред ще си научат урока.

Ако детето продължава да повтаря поведението, бъдете готови да следвате последствията всеки път, докато започне да играе добре.

Установете своите правила, назовете последствията си и ги следвайте, без да се поддавате.

5. Откажете се от негативния език и вместо това обяснете очакванията на детето

Изричането на думи за действие като „спри“, „не“ и недей“ е не само объркващо за детето, но не дава никакви ясни насоки за това какво поведение искате да промени.

Възрастните трябва ясно да обяснят на детето какво искат да спре да прави и защо, така че те да разберат.

"Моля те, спри да скачаш от дивана, защото не искам да се нараниш."

"Трябва да бъдем нежни с нашите играчки и да не ги хвърляме, или може да се счупят."

"Моля, не хвърляйте храната си или няма да ти остане нищо за ядене."

За да направите следващата стъпка по-нататък, обяснете какво искате да направи вместо това, така че да видя поведението, което трябва да спре, какво може да се случи и положителна алтернатива на това, което може да направи вместо това.

"Когато тичаш в къщата, може да се подхлъзнеш и да паднеш. Какво мислиш за тичане навън?“

"АКО хвърляш топки в къщата, може да счупиш нещо. Може да дриблираш или да играеш на лов навън, ако желаеш."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама