5 опасни признака, че детето ви е пристрастено към игри на телефона или компютъра


5 опасни признака, че детето ви е пристрастено към игри на телефона или компютъра
Снимка: iStock

Интернет и компютърната зависимост сред децата и тийнейджърите се разраснаха, а в Южна Корея беше открита болница за зависими деца.

Войни, екшън, насилие, сбивания , стрелба – тази тема на видеоигрите днес занимава децата, но и възрастните – геймъри и ги въвлича в един нов, виртуален живот.

Вижте още: Педиатър: 4 причини защо за детето ви е полезно да живее с куче

Те прекарват шест-седем часа пред компютъра, а най-честите причини са забавлението, вълнението и напрежението от всяка нова игра, но и защото, както казват, могат да научат нещо от видеоиграта.

Харесвам играта, защото изисква мислене и харесвам такива игри, стратегически, където мислиш какво ще правиш, че има някакъв смисъл от играта“, казва едно от момчетата, интервюирани от журналисти в клиниката за зависими деца в Южна Корея.

Геймърите могат да отделят, казват те, три или четири часа за игри. „Винаги, когато намеря време, преди или след работа“, казва един от геймърите.

Границата между играта и пристрастяването , според експертите, лесно се преминава.

Ако забележим, че детето прекарва все повече време пред компютъра – сега е на ниво два-три часа на ден, след няколко седмици ще бъде три-четири, а след още няколко седмици ще бъде пет-шест часа на ден и има тенденция да се увеличава, от друга страна, ако забележим, че детето не може да се контролира – това е моментът, в който казваш „спри с компютъра“, а това продължава още един час, трябва някъде да светне светлина“, обяснява детския психолог д-р Милан Радованович.

И ако се появят първите последствия, в смисъл че детето е загубило приятели, отпуснало се е в училище, има лоша комуникация с родителите си, тогава, казват той, проблемът е нагорещен и трябва да се обърнете към специалист за помощ. Поради това дори тригодишни деца идват да се лекуват при психолози и логопеди.

Много е притеснително, че все повече родители идват при нас с деца от две до три години, защото детето няма развита реч, закъснява, много бавно разширява речниковия запас, бавно съставя изречения и е пристрастено към екрана“, казва логопедът Марияна Миркович.

Отърваването от игрите е сложен процес, в който активно трябва да участват родителите.

Апелирам към родителите никога да не отнемат насилствено компютъра, интернета и подобни неща на децата си, защото много често има нежелани последствия, като някои манипулират със заплахи за самоубийството, а други наистина го опитва. От друга страна, родителите да разберат, че телефонът не може да бъде заместител на родителството“, посочва д-р Милан Радованович.

Вижте още: Как да дисциплинирате децата, без да викате: 5 инструмента за помощ

Логопедът Марияна Миркович заявява, че времето, прекарано в компютърни игри, трябва да бъде ограничено.

Предлагаме на родителите в такива ситуации да го намалят до минимум, половин час на ден“, казва Миркович.

Този вид пристрастяване може еднакво да застраши здравето на детето, както и пристрастяването към различни други пороци, така че първата клиника за лечение на пристрастяване към компютърни игри отваря врати в Лондон, докато в Южна Корея пристрастяването към интернет се превърна в голям проблем назад през 2011 г., когато е и открита болница за рехабилитация.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама