5 начина да балансираме живота си след раждането


5 начина да балансираме живота си след раждането
Снимка: iStock

Когато една жена стане майка, често започва да се чувства така сякаш целият ѝ предишен свят е безвъзвратно загубен, а с него и социалният ѝ живот. Появата на бебето е колкото вълнуващо, толкова и стресиращо събитие, защото преобръща целия ни досегашен начин на живот. Ето затова е важно да се опитаме да намерим баланса между родителството и личния ни живот. Все пак всяка една жена се нуждае от време за себе си, за да е пълноценна в другите аспекти от живота си.

Вижте още: 10 неща, които никой НЕ ви казва за майчинството

Как да балансирате живота си след раждането

Движете се

Физическото ви състояние е много важно за това как се чувствате и точно затова е толкова важно да се раздвижвате всеки ден. Никой не е казал, че това раздвижване трябва да отнема много време и да е много изморително, нито пък целта да е сваляне на килограми. Опитайте се да смените перспективата и да се движите просто, защото това ви кара да се чувствате по-добре.

„Тренирайте“ мозъка си

Опитайте се да освободите ума си от мисли за нуждите на бебето. Това, разбира се, няма да е лесна задача, но е необходима. Вместо да се тормозите с постоянни мисли за бебето, когато то спи, прочетете някоя интересна статия или книга, пуснете си да слушате подкаст епизод – правете нещата, които са ви харесвали преди раждането.

Четене

Говорете си с някого

Родителството може да бъде много изолиращо понякога, но общуването е онази част от ежедневието ни, която е толкова важна за нас като човешки същества. Помнете, че е много важно да не забравяте приятелите си, след като се превърнете в родител. Намирайте по няколко минути на ден просто да си поговорите с приятелка, но не обсъждайте бебешките въпроси.

Отделяйте по няколко минути за себе си

Като майка най-вероятно чувствате, че нямате дори и 2 минути свободно време и може би в действителност е така. Важно е обаче да отделяте поне по няколко минути, в които да се приведете в нормален вид на спокойствие. Ако за вас това означава да се гримирате и да си измиете косата, помолете някой да наглежда детето. Ако пък си отдъхвате с чаша кафе или чай сутрин, подарете си това време и му се насладете.

Осъзнайте, че балансът се усеща различно

Когато не сте спали цяла нощ и сте твърде изморени, едва ли ви се иска дори да се замисляте за разходки и гримиране, но това е нормално. Балансът се постига трудно и изисква време. Усетете кои неща на вас ви носят радост и ги правете по-често, защото преди всичко сте жена и го заслужавате. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама