10 неща, които всяка майка трябва да чуе, защото заслужава


10 неща, които всяка майка трябва да чуе, защото заслужава
Снимка: iStock

Всички имаме такива дни. Дни, в които всичко, което правим, сякаш е безполезно. Нищо не остава чисто повече от пет минути. Купчината пране сякаш става все по-голяма, никога по-малка. Списъкът със задачи става по-дълъг. Децата скучаят и отказват да се разбират. Не чуваме: "Благодаря", "Страхотна работа, мамо". Дали на някого му пука, че сме измили пода за 8-ми път днес и сме избърсали повече петна, отколкото искаме да преброим. Вероятно не. Но всъщност всяка майка заслужава да чуе тези неща - и то многократно.

1. Няколко грешни стъпки тук и там няма да съсипят децата ви до края на живота им

Толкова е лесно да попаднете в капана, че всичко зависи от вас и ако се провалите в един момент от живота им, тогава те са обречени да се превърнат в някакъв дисфункционален възрастен. Децата ни прощават много повече, отколкото ние самите. Забравили сте да опаковате обяда им за екскурзията или просто сте разбрали, че са се разхождали с един номер по-малки обувки от няколко седмици. Те ще го преодолеят. Знаят, че все още ги обичате.

Вижте още: 5 безценни урока, които моето малко дете ме научи за брака

2. Не трябва да сте като нея

О, вие я познавате. Майката, която изглежда има всичко, прави всичко и никога не губи търпение. Каквото и да мислите за нея, виждате само малка част от живота ѝ. Всеки от нас е надарен и талантлив по толкова много различни начини. Някои от нас са екстроверти, а други интроверти. Някои от нас са красиви блондинки, а други имат добри колористи за коса. Някои от нас са звездни готвачи, а други не могат да приготвят дори спагети. Но всички имаме дарби, които са уникални и които семейството ни обича. Кое е вашето приятно място? За какво ви хвалят другите? Прегърнете това, което сте!!! Не тези, които смятате, че искате да бъдете.

3. Спрете да се сравнявате

Това е убиец на задоволство. Не можете да сте доволни, докато сравнявате живота си с живота на някой друг. Спрете и пребройте благословиите около вас, когато започнете да се сравнявате. Дори не позволявайте на мислите си да се насочат по този път. Винаги води до задънена улица на недоволство.

4. Вашето семейство смята, че сте най-красивото нещо наоколо

Знаем, че когато се изправите пред огледалото, виждате всяка една стрия, целулит, белег и недостатък. Но вашето семейство наистина се интересува много по-малко от външния вид, отколкото от сърцето ви. Те обичат миризмата ви, начина, по който ги прегръщате и успокоявате, когато се чувстват тъжни. Отдръпнете се за момент и вижте себе си през техните очи.

5. Направете си почивка

Подремнете. Гледайте филм. Прочетете книгата, която отдавна искате. Излезте с приятелки. Отидете на педикюр. Приятно прекарване на малко време сами. Освободете се от вината и просто се насладете на живота. Купчини пране, хрема, проекти за дома, мръсни подове и неоправени легла все още ще бъдат там и утре, и вдругиден, и вдругиден. Така че просто дишайте, отпуснете се и се насладете на живота още малко и спрете да се чувствате виновни за това.

6. Дисциплината ще ви се отблагодари

Понякога е изключително трудно да се чувствате като лошия родител. Но момент след момент ние оформяме тези деца и дисциплината е част от родителските задължения. Ако им кажете, че ще имат последствия за действията си, тогава трябва да следвате. Въпреки че това разбива сърцето ви и въпреки че те смятат, че сте най-злата майка на планетата. Те искат и трябва да бъдат дисциплинирани по любящ начин. Това им показва, че ви е грижа! Нашата работа като родители не е да ги спасяваме или да им търсим извинения всеки път, когато сбъркат нещо. Трябва да ги научим да носят отговорност за собствените си действия.

7. Дните сякаш се проточват, но годините сякаш летят покрай нас

Какъвто и етап от живота да сме родители, винаги се чувства като най-трудният етап. Прекарваме много време в желание за следващата фаза от живота им, за да стане по-лесно. Но  всъщност не става по-лесно. Етапите могат да се променят, но родителството винаги представлява ново предизвикателство. Не си пожелавайте нито една фаза от живота им, защото мислите, че следващата ще бъде по-лесна. От нощното хранене до избухването на гняв, от навигирането на приятелства до оставянето им да излязат с колата за първи път, всеки етап е ценен и трае само миг. Открийте какво харесвате във възрастта, на която децата ви са ДНЕС, защото тя ще отмине бързо.

Вижте още: 30 въпроса, които да зададете на детето си, преди да му кажете "лека нощ"

8. Празнувайте живота и се забавлявайте повече

Организирайте танцово парти във всекидневната. Оставете ги да ядат сладолед, след като са си измили зъбите. Изградете крепост с възглавниците на дивана. Излезте за пица. Отидете на почивка на място, където никога не сте били. Направете торта без причина. Празнувайте това, че сте семейство и научете децата си (и тези около вас) как да си прекарват добре.

9. Никой няма да ви благодари, че сте му приготвили закуската, сгънали прането му или изхвърлили боклука

Вашият съпруг може понякога да ви благодари, но в по-голямата си част ежедневната задача да бъдете майка е до голяма степен незабелязана. Но това е добре, защото ВИЕ изграждате дом, който има значение. Малките задължения, които вършите по цял ден, нощите, които прекарвате с болното си дете, моментите, в които присъствате, се усещат дълбоко от вашето семейство. Искате ли да знаете защо? Защото, ако отидете на почивка за няколко дни, цялата атмосфера на дома ви ще се промени. Като майка вие внасяте уникална мекота в дома си, която никой друг не може. Вие носите комфорт, любов, утеха и безопасно място за вашето семейство. Така че никой не може да ви благодари, че сте прекрасна съпруга и майка, но със сигурност ще намери дълбоко успокоение, като е в дома, който сте изградили.

10. Вие сте единствената майка, която имат, и сте най-добрата майка за тях

Бог не се е объркал, когато ви е поверил тези деца. Той ви ги е дал като благословия и дар. Не бъдете толкова сурови към себе си. Вършите страхотна работа!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


  • Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ...
    Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ 2024

    Животът е пътуване на непрекъснато учене, изпълнено с преживявания, които оформят нашия характер и перспектива. Ето кой е най-важният урок, който всяка зодия трябва да научи през юли 2024. Овен Огненият и авантюристичен Овен често се втурва стремглаво към нови предизвикателства. Най-големият...

  • Късметче за всяка зодия за 2 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 2 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този вторник, 2 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Никога не знаете от къде може да ви дойде късметът, днес се крие в числата от тотото. Телец Романтично ще е днес, а най-хубаво е, когато е неочаквано. Вижте още: 3 зодии със съдбовна среща през юли 2024 Близнаци Късмет...

  • Късметче за всяка зодия за 4 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 4 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 4 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът няма да сбъдне мечтите ви, но ще ви даде смелост да го направите сами. Телец Не се страхувайте от грешките по пътя си, те ще ви направят успешни. Вижте още: Най-важният урок за всяка зодия за...

  • Късметче за всяка зодия за 3 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 3 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 3 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Голяма печалба от хазартна игра, използвайте парите разумно. Телец Пада ви се най-желаното късметче - ЗДРАВЕ! Вижте още: Най-важният урок за всяка зодия за ЮЛИ 2024 Близнаци Голяма и неочаквана...

  • Големият месечен любовен хороскоп...
    Големият месечен любовен хороскоп за ЮЛИ 2024

    Месец юли е вече тук! Научете какво очаква всяка зодия в любовен план през следващите седмици. Овен Макар "отпускарският" сезон едва сега да настъпва, вие вече се чувствате презаредени емоционално. Имате нужда от нови усещания, но пък от друга страна съвсем не ви е до романтични жестове, особено...

  • Хороскоп за днес, 3 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 3 юли 2024

    Научете какво ви очаква тази сряда, 3 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, е вероятно да почувствате повишено чувство за цел и решителност. Изравняването на Марс с вашата управляваща планета разпалва вътрешния ви стремеж, подтиквайки ви да поемете отговорностите както на работа, така...

виж всички виж всички
Реклама