Една традиционна българска постна рецепта.
Необходими продукти:
листа кисело зеле
50-60 гр сварен боб
1 морков
½ глава лук
стрък целина
1 суха люта чушка
100 мл олио
парче прясна чушка
1 с. л. червен пипер
1 домат, пресен или от консерва
200-300 мл вода
1 ½ ч. л. сол
стрък суха чубрица
½ връзка магданоз
джоджен
Начин на приготвяне:
Нарежете моркова, лука и целината. Запечете ги леко на сух тиган, заедно с лютата чушка. Щом се позапекат леко, сипете олиото, прясната чушка, червения пипер, доматите, сварения боб, водата, чубрица, магданоз, джоджен. Варете, докато течността се изпари. Свийте сарми със сместа.
Наредете сармите в глинен съд, поръсете с кубче зеленчуков бульон и с олио, налейте вода, да ги покрие. Най-отгоре сложете стръкчета чубрица и джоджен. Завийте съда с алуминиево фолио, печете на 200 С за 30 мин.
Източник: vremezagotvene.bg