Тази рецепта е идеална за всички хора, които се стремят да се хранят здравословно. Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти.
Вижте още: Ползи от консумацията на киноа
Необходими продукти за кюфтенцата от киноа:
1½ чаши (260 г) киноа
3 чаши (720 мл) вода
1 морков
1 тиквичка
1 глава лук
2 скилидки чесън, счукани
1/4 връзка магданоз
4 яйца, разбити
1/2 чаена лъжичка + 1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици + 3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Изплакнете киноата под хладка вода, докато водата стане прозрачна. Поставете изплакната киноа в средна тенджера. Добавете вода, 1/2 чаена лъжичка сол и оставете да заври на силен огън. Намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри за 15 минути, докато киноата стане пухкава. Свалете от огъня и оставете да престои, покрита, за 5 минути. Разронете с вилица. Оставете да изстине. Прехвърлете в голяма купа.
Лукът се нарязва на ситно, тиквичките и морковът се настъргват. Накълцайте пресен магданоз.
Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете наситнения лук и запържете за 3-4 минути. Добавете пресования чесън, настърганата тиквичка и моркова. Гответе на умерен огън, като разбърквате от време на време за 7-8 минути.
В купата със сварената киноа добавете задушените зеленчуци, яйцата, 1/2 ч. л. сол, черен пипер и наситнен магданоз. Разбъркайте, докато се смесят добре.
С ръце оформете кюфтенца от сместа.
В голям тиган със зехтина пържете кюфтета за 3-4 минути от всяка страна или до златисто кафяво. Прехвърлете върху хартиена кърпа, за да се попие излишната мазнина.
Вижте още: Киноа с коприва