Искате да хапнете нещо свежо, но същевременно засищащо? Тази салата е идеална за вас, тъй като съдържа пресни зеленчуци, но също така сладък картоф, който е полезен и дълго време ще ви държи сити.
Необходими продукти за салатата съм сладък картоф:
750 грама сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка морска сол на люспи
2 супени лъжици екстра върджин зехтин
смлян черен пипер на вкус
120 рукола или бейби спанак
⅓ чаша кедрови ядки
¼ чаша семена от нар
120 грама меко козе сирене
¼ чаша червен лук, нарязан на ситно
за балсамовия винегрет:
60 мл екстра върджин зехтин
40 мл балсамов оцет
3 супени лъжици зърнеста горчица
2 супени лъжици мед
Вижте още: Жестока селска салата с патладжан и печени чушки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Застелете тава с хартия за печене.
Изсипете кубчетата сладки картофи върху покритата с хартия за печене тава. Поръсете със зехтин, чесън на прах, смлян черен пипер и люспи морска сол. Разбъркайте добре, след това поставете тавата във фурната да се пече за 50 минути или докато сладкият картоф стане златисто кафяв отвън и омекне.
За да направите дресинга, добавете балсамов оцет, зехтин, горчица и мед в малък буркан. Фиксирайте капака здраво и разклатете енергично, за да се комбинират.
Поставете кедровите ядки в малка тавичка, пахнете във фурната на горния рафт за 4-5 минути. Следете ги внимателно, за да не изгорят. След като ги извадите от фурната, веднага ги прехвърлете в купа, за да не продължат да се готвят в горещия съд.
След като сладкият картоф се изпече, извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура.
За да сглобите салатата, добавете измитата и подсушенa рукола в голяма купа за салата. Отгоре поставете нарязания на кубчета сладък картоф и тънко нарязан червен лук. Полейте в балсамовия винегрет и разбъркайте, за да се комбинират.
Прехвърлете в чиния за сервиране и отгоре поръсете с натрошено козе сирене, препечени кедрови ядки и семена от нар. Сервирайте веднага.