Засищаща салата със сладък картоф


Засищаща салата със сладък картоф
Снимка: Instagram

Искате да хапнете нещо свежо, но същевременно засищащо? Тази салата е идеална за вас, тъй като съдържа пресни зеленчуци, но също така сладък картоф, който е полезен и дълго време ще ви държи сити.

Необходими продукти за салатата съм сладък картоф:

750 грама сладък картоф, обелен и нарязан на кубчета

1 чаена лъжичка чесън на прах

1 чаена лъжичка морска сол на люспи

2 супени лъжици екстра върджин зехтин

смлян черен пипер на вкус

120 рукола или бейби спанак

⅓ чаша кедрови ядки

¼ чаша семена от нар

120 грама меко козе сирене 

¼ чаша червен лук, нарязан на ситно

за балсамовия винегрет:

60 мл екстра върджин зехтин

40 мл балсамов оцет

3 супени лъжици зърнеста горчица

2 супени лъжици мед

Вижте още: Жестока селска салата с патладжан и печени чушки

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Застелете тава с хартия за печене.

Изсипете кубчетата сладки картофи върху покритата с хартия за печене тава. Поръсете със зехтин, чесън на прах, смлян черен пипер и люспи морска сол. Разбъркайте добре, след това поставете тавата във фурната да се пече за 50 минути или докато сладкият картоф стане златисто кафяв отвън и омекне.

За да направите дресинга, добавете балсамов оцет, зехтин, горчица и мед в малък буркан. Фиксирайте капака здраво и разклатете енергично, за да се комбинират. 

Поставете кедровите ядки в малка тавичка, пахнете във фурната на горния рафт за 4-5 минути. Следете ги внимателно, за да не изгорят. След като ги извадите от фурната, веднага ги прехвърлете в купа, за да не продължат да се готвят в горещия съд.

След като сладкият картоф се изпече, извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура.

За да сглобите салатата, добавете измитата и подсушенa рукола в голяма купа за салата. Отгоре поставете нарязания на кубчета сладък картоф и тънко нарязан червен лук. Полейте в балсамовия винегрет и разбъркайте, за да се комбинират.

Прехвърлете в чиния за сервиране и отгоре поръсете с натрошено козе сирене, препечени кедрови ядки и семена от нар. Сервирайте веднага.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама