Запеканка с патладжани и Рикота


Запеканка с патладжани и Рикота

Много леко и ароматно ястие с патладжани, което върви идеално с охладено бяло вино.

Необходими продукти:

3 бр патладжан

черен пипер

сол

100 мл зехтин

400 мл доматен сос

30 мл зехтин

2 скилидки чесън

1/2 ч.л. сух риган

1/2 ч.л. суха мащерка

1/2 ч.л. сух босилек

черен пипер

сол

250 г сирене Рикота

3 яйца

50 г кашкавал

1 връзка пресен лук

1 връзка пресен чесън

1/4 ч.л. индийско орехче

шепа листенца прясна мащерка

черен пипер

сол

30 мл кашкавал за запичане

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса.

Измийте и обелете патладжаните на ивици. Разрежете ги през средата и след това на половинки парченца, 2 мм широки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с черен пипер, сол и струя зехтин и печете до омекване. Извадете ги в чиния. По същия начин изпечете и останалите парчета патладжани.

Намалете фурната на 200 градуса.

В купа разбийте яйцата, заедно със сиренето Рикота. Добавете подправките и ситно нарязани пресен лук и чесън. Настържете кашкавала и разбъркайте добре.

Загрейте тиган и сложете в него доматения сос със зехтина. Добавете стиснатия чесън, черния пипер, солта и останалите подправки. Кипнете соса и го оставете леко да се редуцира около5 минути.

Пригответе касерол. На дъното подредете ред патладжани. Отгоре разпределете 1/3 от доматения сос. След това ред яйчена смес с Рикота. Отново ред патладжани, доматен сос и яйчена смес. Отново ред патладжани и завършете с яйчената смес. Настържете малко кашкавал и запечете ястието около 30 минути до готовност. Трябва да добие приятно, златиста коричка.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама