За Никулден: Пълнен шаран + поверия за празника


За Никулден: Пълнен шаран + поверия за празника
Снимка: Istock

Наближава Никулден, 6 декември, когато по традиция почитаме паметта на Свети Николай и ядем риба, най-вече шаран.

Защо ядем точно шаран

От легендите за Свети Николай шаранът се смята за жертвена риба и трябва да присъства на никулденската трапеза. Затова празникът се нарича и "Рибен Свети Никола". Шаранът трябва задължително да е прясно уловен и с люспи.

Люспите на шарана носят специална символика и са свързани с някои поверия:

  • Люспите на шарана носят пари и късмет. Колкото повече люспи има шаранът, толкова по-голямо ще е богатството.
  • Не бива да се сервира риба без люспи на Никулден, защото годината ще бъде бедна за семейството.
  • Когато се чисти шаранът, трябва много да се внимава да не паднат люспи на земята. Ако паднат, трябва веднага да се вдигнат и никой да не ги настъпва, защото ще си “стъпче” късмета и богатството.
  • Люспите не бива да се изхвърлят, а се събират, за да се поставят на трапезата на Рождество. След Коледа люспите се изгарят или се пазят до следващия Никулден, когато се изгарят или изхвърлят в течаща вода, но не и в болкула.
  • Няколко люспи от шарана трябва да се сложат в портфейлите, за да носят късмет и пари на притежателя. На следващия Никулден се пускат по течаща вода и се сменят с нови люспи до следващата празнична трапеза.

Необходими продукти за пълнения шаран:

1 шаран

200 грама орехи

3 доматa

150 грама гъби

4 глави лук

пресни девесил, копър, магданоз

черен пипер

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от изпълнението на тази рецепта включва подготовката на плънката от единия домат, лука и гъбите и орехите. Продуктите се задушават за 5 минути в сгорещена мазнина.

С тази плънка се пълни предварително почистения шаран, след което коремът му се зашива или се затваря с клечки за зъби.

Останалите домати се задушават заедно с лука. Тази смес се изсипва до шарана. Добавят се 2 чаши и половина вода и дафинов лист. Пече се 70-80 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама