За хората, които обичат сладко, но не искат да се занимават със сложни десерти - този шоколадов чийзкейк е идеален за тях.
Необходими продукти:
За кората:
200 г шоколадови бисквити
1/4 чаша (60 г) масло, разтопено
За крема:
2 чаши (450 г) пълномаслено крема сирене, стайна температура
250g черен шоколад
1 чаша (240 мл) сметана
2/3 чаша (83 г) пудра захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
За ганаша:
140 г млечен шоколад
1/2 чаша (120 мл) сметана
Вижте още: Печен баски чийзкейк - разтапя се в устата
Начин на приготвяне:
За да направите кората: В кухненски робот или в плик натрошете бисквитките на фини трохи. Добавете разтопеното масло и разбъркайте, докато се смесят добре. Разпределете в 20-сантиментрова тава с падащо дъно. Оставете в хладилник, докато правите крема.
Нарежете шоколада, разтопете го в микровълнова фурна за 30 секунди или на водна баня.
В голяма купа разбийте крема сиренето, пудрата захар и екстракта от ванилия до гладкост, добавете разтопения шоколад, докато сместа стане гладка.
В отделна купа разбийте сметаната до образуването на пухкава пяна. Постепенно се добавя към сместа за чийзкейк.
Изсипете плънката в тавата. Поставете във фризера, докато правите ганаша.
Нарежете шоколада, поставете го в голяма купа. В тенджера сложете сметаната да заври. Залейте с шоколада. Оставете да престои 1-2 минути. Разбърква се до гладкост. Залейте чийзкейка.
Приберете в хладилник за поне 6 часа.