След като дубайският шоколад доби тoлкова голяма популярност, че всички любители на сладкото и не само полудяха по него, нямаше как в интернет пространството да не се появят десетки рецепти за торти и всякакви лакомства по негово подобие. Такава е и днешната рецепта, която ще ви предложим. Ако сте сред феновете на браунито и дубайския шоколад, задължително трябва да я пробвате, защото тя е перфектното съчетание от вкусовете на двете сладки изкушения, а приготвянето ѝ не изисква нито много време, нито много усилия.
Брауни "Дубайски шоколад"
Необходими продукти:
За браунито
- 120 г масло
- 50 г черен шоколад
- 150 г захар
- 2 яйца
- 80 г брашно
- 20 г натурално какао на прах
- ½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. ванилова есенция
- щипка сол
За слоя от кадаиф и шамфъстък
- 150 г кадаиф
- 150 г крем от шамфъстък
- 30 г масло
За шоколадовата глазура
- 150 г черен шоколад
- 150 г готварска сметана
Начин на приготвяне:
В голяма купа на водна баня смесете маслото, шоколада и захарта. Бъркайте, докато шоколадът и маслото се разтопят напълно, а след това към тях добавете яйцата и ванилията. Накрая прибавете и сместа от брашното, какаото и бакпулвера, разбиркайте добре.
Изсипете тестото в предварително подготвена тава и го изпечете на 180 градуса за 20-22 минути.
През това време пригответе пълнежа от кадаиф и крем от шамфъстък, като първо нарежете кадаифа на ситно и го запържете в маслото на средна температура, докато придобие златист цвят. След това загрейте крема от шамфъстък на водна баня, за да омекне леко и да се работи по-лесно с него. Смесете крема с кадаифа, разбъркайте, а след това го изсипете върху поизстиналото брауни. Приберете десерта в хладилник за около 1 час.
Време е и за глазурата на сладкиша. Загрейте сметаната до кипване и след това я прибавете към начупения шоколад. Разбъркайте до получаване на гладък крем, който трябва да изсипете върху слоя от кадаиф. Приберете десерта в хадилника отново за наколко часа и воала.