Няма човек, който да не обича уникално вкусните гозби на баба. Тя е жената-чудо, която всеки път е подготвила голяма трапеза. Всяка баба заслужава уважение. Ето защо ще си припомним една страхотна рецепта за бабини мекички.
Необходими продукти:
1 и 3/4 ч.л. суха мая
1 яйце
60 мл олио
1 к.ч. кисело мляко
170 мл прясно мляко
1 и 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
4 и 1/4 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 50 мл прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставете на страна да се активизира, след което добавете солта. Постепенно замесете с брашното, добавяйки прясното и киселото мляко, олиото и разбито яйце.
Готовото тесто прехвърлете в подмазнена дълбока купа, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилник. Нужно е да образуват големи шупли, което значи, че е готово за употреба. Оставете за 20-30 минути на стайна температура.
Загрейте олио в дълбок тиган, късайте от тестото, оформяйте мекиците и ги пускайте да се изпържат до приятен розово-кафяв цвят. Обръщайте ги от другата страна, а готовите слагайте в купа с капак. Поднесете мекиците със солена или сладка гарнитура.