Необходими продукти:
600 гр кайма
1 глава лук (нарязана на ситно и запържена)
1 шепа ориз
черен пипер
червен пипер (лют, сладък)
зелеви листа (предварително бланширате със сол и оцет)
3-4 малки домата или 6-7 с.л. смлени домати
морков
Начин на приготвяне:
Слагате листата от зеле да се бланшират във вряща вода със сол и малко оцет за 2-3 минути. След като ги извадите, оставяте на страни, докато изстинат.
През това време приготвяте плънката: кайма, ориз, черен, червен пипер, сол и лук.
Приготвяте също и запръжка за сармите: Запържвате леко моркова, предварително рендосан, прибавяте доматите (за 1-2 минути) и зеле, нарязано на по едро.
Свивате сармичките, нареждате ги в тенджера, отгоре изсипвате запръжката (от морков, домат и зеле). Заливате с гореща вода (2-3 пръста над сърмите) и слагате да се варят на силен огън. След като заврат, намалявате огъня на най- слабо (да къкрят бавно поне час и половина).