Необходими продукти:
2 кг. вишни
1 кг. захар
1 л ракия
Вижте още: Италианска рецепта за домашно лимончело
Начин на приготвяне:
Вишните се почистват от дръжките и от костилките.
Измитият плод се поставя в буркан от 3 л. или шише с по-широко гърло. Отгоре вишните се посипват със захарта и се заливат с ракията. По желание може да се добави една или две бройки карамфил.
Вишните се разбъркват, за да се разтопи захарта. Бурканът се затваря плътно с капачка и се поставя да престои на слънце около 40 дни. През тези 40 дни е необходимо бурканът да се разклаща и обръща от време на време.
Готовата вишновка се прецежда през тензух и се прехвърля в чисти и сухи стъклени бутилки и се съхраняват на тъмно.