Ще си оближете пръстите, когато ги пробвате.
Продукти за 6 порции:
За кюфтетата:
600 грама кайма
1 филия бял хляб или 2 супени лъжици галета
1 яйце
магданоз
черен пипер
брашно за овалване
За соса :
една средна глава лук
300-400 грама картофи
един по-голям морков
един резен глава целина, около 1 см
пащърнак – колкото морковите (може и малко повече)
една чушка, по-добре червена, но може и зелена
червен пипер
1 супена лъжица доматено пюре
черен пипер
един среден домат или 2-3 супени лъжици консерва на кубчета
една люта чушка по желание
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с черния пипер, галетата (или средата на хляба накиснат в студена вода и изстискан), 2-3 супени лъжици вода (ако се ползва галета), ситно нарязания магданоз и яйцето. Оставете да почине, докато приготвите соса.
Дребно нарязаният лук, моркови, целина и пащърнак на кубчета се задушават в олио и след като се запържат се добавя малко вода или бульон до омекване на зеленчуците. Добавят се червеният пипер, доматеното пюре, смленият черен пипер.
Прибавя се нарязаната на ситни кубчета пиперка и картофите, нарязани като за супа и лютата чушка ако желаете. Добавете доматите. Залива се с бульон да покрие продуктите. Оставете да ври тихо.
През това време от каймата пригответе овални кюфтета (по две на порция) и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги в олио до полуготовност.
Пресипете в подходяща тавичка полуготовите зеленчуци за соса и наредете върху тях кюфтетата, полупотопени в соса. Запечете в загрята на 160 градуса фурна за около 20 минути. Готовото ястие поръсете с нарязан магданоз.
Върви добре с чаша червено вино или бира.