Тези коледни сладки с вкус на ванилия, какао и течен шоколад изглеждат много красиво и са също толкова вкусни.
Необходими продукти:
250 г меко масло
170 г пудра захар
90 г яйца (1 и 1/2 яйца)
1 ампула есенция ванилия
щипка сол
460 г брашно
40 г царевично нишесте
20 г натурално, премиум какао
50 г течен шоколад
Начин на приготвяне:
Чукнете в купичка яйцата и ги разбийте с вилица. Разбийте на слаба степен на миксера мекото масло и пудрата захар. Отделете в друга купа 1/3 от сместа. В останалата по-голяма част от сместа добавете ванилената есенция и 60 г от яйцата и разбъркайте.
Разделете сместа в голямата купа на две равни части. В едната добавете 20 г натурално какао. В другата 1/3 от сместа сложете останалите 30 г яйце. Добавете и 50 г течен шоколад.
В отделна купа смесете брашното, солта и царевичното нишесте. Отмерете го. Трябва да бъде около 500 г. Разпределете го по равно между ванилената, какаовата и шоколадовата смес по 166 г.
Разбъркайте трите смеси и оформете три топки тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилника за през нощта.
На сутринта го извадете един час по-рано да се поотпусне.
Оформете малки топчета от около 4-5 г от трите цвята.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене.
Вземете в шепа и подредете едно до друго последователно едно тъмно, едно бяло и едно светло кафяво топче, след това отново едно тъмно, едно бяло и едно светло кафяво. Оформете го като цвете. Леко притиснете с ръце. Сложете го в тавата и притиснете с длан. По същия начин оформете и останалите бисквитки и ги разположете на разстояние една от друга.
Печете до готовност около 20-25 минути първата тава и по 20 минути следващите, защото фурната ще се е загряла вече добре.
Охладете и съхранявайте няколко дни в затворена кутия.
Източник: vkusnoteka.bg