Тортата е много стилна и изискана - нежна комбинация от пистачио блатове, свежи ягоди и млечен, Маскарпоне крем. Не е прекалено сладка. Ако обичате по-влажни торти бихте могли леко да сиропирате със затоплено мляко блатовете, да увеличите малко ягодите и да добавите ягодово сладко върху тях по средата.
Необходими продукти:
за блатовете:
2 яйца
70 г бейби спанак
1/4 ч.ч. кокосово масло
3 с.л. прясно мляко
1/2 ч.ч. белен шамфъстък
1 ч.л. пудра захар
1 ванилия
4 с.л. прясно мляко
2/3 ч.ч. прясно мляко
150 г брашно
100 г захар
1 ч.л. бакпулвер
продукти за крема:
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
500 мл. Маскарпоне
кората от 1 лимон
1 ванилия
500 г пресни ягоди
смлян шамфъстък за украса
бял шоколад за украса
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Стопете кокосовото масло на котлона. Сложете спанака в каната на блендера и добавете стопеното кокосово масло и 3 с.л. прясно мляко. Пасирайте, докато стане на зелена "супа". Трябва да бъде много фино смлян. Прелейте го в купа и добавете двете яйца.
Пасирайте в блендер шамфъстъка, заедно с 4 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. пудра захар и една ванилия, докато стане на паста. Добавете и нея при яйцата.
Налейте 2/3 ч.ч. прясно мляко. В отделна купа смесете сухите съставки - брашно, захар и бакпулвер и ги добавете и тях в яйчената смес. Разбийте с миксер, докато получите консистенция за печене на блат.
Излейте сместа във форма за печене, постлана с хартия за печене. Печете блата 30 минути, до готовност.
Охладете напълно и го разрежете внимателно на два блата.
В купа разбийте на сняг студената сметана. Постепенно добавете захарта и ванилията, както и лимоновата кора. Накрая разбийте с миксер и Маскарпонето.
Сглобяване на тортата:
Поставете единия блат върху поднос или картон. Стегнете го в ринг. Намажете го с крем. Разрежете ягоди на филии и ги подредете върху крема.
Покрийте с втория блат. Намажете го с крем. Охладете тортата за час-два и отстранете внимателно ринга. Ако прецените измажете цялата торта. Аз я оставих така. Декорирайте по желание. Аз избрах потопени в бял шоколад и смлян шамфъстък ягоди, както и борд от бял шоколад.
Охладете тортата за няколко часа преди да я поднесете.
Източник: vkusnoteka.bg