Таня Борисова-Найденова, автор на кулинарния блог sweetchocolateheaven.blogspot.com, днес има рожден ден. Пожелаваме й да продължава да споделя с нас вкусни рецепти и по този повод споделя с вас една изкушаваща нейна торта.
Необходими продукти за блата:
3 яйца
1/4 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
3 ч.л инстантно кафе (нес кафе)
Необходими продукти за млечния крем:
1 кoфичка заквасена сметана
1 ч.л. инстантнo кафе
1 ч.л. кленов сироп
Необходими продукти за белтъчния крем с карамел:
4 белтъка
100 гр захар
За карамела:
250 гр захар
20 мл вода
Приготвяне на двата блата:
Първата стъпка е да приготвите всички необходими продукти, заедно с малка тавичка (моята е с диаметър 23 см.), след което можете да пристъпите към приготвянето на блата. Изсипете 3-те яйца и захарта в голяма купа и разбийте с миксер. Когато сместа увеличи двойно размера си, започнете да прибавяте олиото, като не спирате да бъркате. Сложете 3 с.л. кафе в хаванче и ги начукайте, докато кафето стане на прах, след което го добавете към сместа, като продължите да разбивате. Когато сместа стане еднородна, започнете да прибавяте брашното и бакпулвера, като разбърквате с кухненската тел. Можете да разделите сместа на 3 части и да оцветите всяка в различен цвят. Когато приключите с оцветяването, започнете да изсипвате по малко количество от всеки цвят в предварително намазнената тавичка за печене.
Приготвяне на млечния крем:
Този крем е един от любимите ми, защото е много лек и се приготвя много бързо. Първо вземете хаванче и начукайте кафето, за да стане на прах. Вземете купа и изсипете съдържанието на една кофичка заквасена сметана и 1 с.л. кленов сироп (кленовият сироп може да бъде заменен с друг посладител по желание). Разбъркайте добре с миксер или кухненска тел, докато сместа стане еднородна.
Приготвяне на белтъчния крем с карамел:
Сложете метален съд на котлон и в него изсипете 250 гр захар заедно с 20 мл вода. Оставете захарта да се карамелизира, разбърквайте от време на време.
През това време в суха купа отделете 4 белтъка и към тях добавете захарта. Разбийте белтъците и захарта с миксер или на ръка, докато станат на сняг. Когато карамелът е напълно готов, започнете на тънка струя да го добавяте към белтъчния крем, като не спирате да бъркате.
Когато блатът се изпече, извадете от фурната и го оставете да се охлади. След което го разрежете наполовина. Покрийте пърия блат с млечния крем и върху него внимателно поставете вторият блат. Върху втория блат също сложете тънък слой белтъчен крем, а върху него украсете с белтъчния крем с карамел. Отстрани тортата може да покриете с натрошени бадеми или други ядки по избор или просто да покриете цялата торта с карамеления крем. Оставете да пренощува в хладилник, за да могат блатовете да попият кремовете, така тортата ще стане по-сочна. Сервирайте с усмивка и консумирайте с приятна компания.