Познавате я от малкия екран – от сутрешния блок по БНТ1, където през лятото води кулинарната рубрика "Хапка свежест със Сандра", познавате я и от безбройните й рецепти, които неминуемо сте посещавали в нейния сайт 1001 рецепти и вероятно сте част от нейната фен база в социалната мрежа, надвишаваща четвърт милион. Това е Сандра – представяли сме ви я неведнъж в iWoman, но в този материал ви предлагаме нейния личен Топ 3 на най-вкусните рецепти за Бъдни вечер!
НОМЕР 1
Боб с леща на фурна - магията на мама
Мама, Бог да я прости, никога не е била с недостижими кулинарни умения. Но имаше едно качество в тази жена, което ме впечатляваше при всеки неин кулинарен опит – любопитството ѝ да съчетава различни продукти и да си измисля рецепти сама. Едно от любимите ми нейни ястия, които сама си е съчинила и които и до ден днешен са част от кулинарния ни сайт с наименованието "Магията на мама", е тази вълшебна рецепта.
Необходими продукти:
1 ч.ч. боб
1 ч.ч. леща
2 моркова
400 г домати
2 с.л. олио
2 с.л. брашно
1 с.л. чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Морковите се нарязват на кубчета и се сваряват заедно с лещата. Бобът също се сварява. Продуктите се подправят с чубрица и сол на вкус, разбъркват се и се поставят в тавичка. Заливат се с настърганите домати и олиото. Брашното се разтваря във вода и с него също се залива ястието. Необходимо е течността само да покрива продуктите. Ястието се пече до готовност в умерена фурна.
НОМЕР 2
Постна содена питка за Бъдни вечер
Безупречна класика в минутите преди Коледа. Нищо не прави Бъдни вечер толкова семеен празник, колкото постната питка с паричка. Пожелавам ти на теб, който четеш този материал в момента, да ти се падне паричката!
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на хладката вода се замесва меко тесто.
Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. Тя се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание, намажете с олио и изпечете.
Когато се извади от фурната, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
НОМЕР 3
Коледни постни баклавички
Тази рецепта е много специален подарък от Марта Вачкова, която ми разказа тази своя кулинарна тайна преди около 6 или 7 години и ми позволи да я разпространя навсякъде :) Днес това е една от най-четените рецепти в моя сайт.
Необходими продукти:
8 кори за баница
1 ч.ч. орехи
150 г маргарин
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. лимонова кора
2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Разгънатите кори за баница се намазват с маргарин (необходимо е той да бъде със стайна температура). Всяка кора се поръсва със смлени орехи, захар, настъргана лимонова кора и канела. Завиват се на руло, а после на малки кръгли банички. Поставят се в намазнена тавичка и се изпичат до златисто. След като изстинат, могат да се поръсят с пудра захар по желание. Идеални са за празничната трапеза!