Ризото е традиционно италианско ястие, с което е сигурно, че ще спечелите сърцето на всеки мъж.
Необходими продукти за ризото:
750 мл зеленчуков бульон
225 г ориз арборио
125 мл бяло сухо вино
30 г прясно настърган пармезан
20 мл зехтин
20 г масло
2 супени лъжици прясно нарязан магданоз
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 супена лъжица зехтин
сол и черен пипер - на вкус
Вижте още: Тази крем супа от тиква е хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина и маслото в голям тиган и запържете ситно нарязания лук. Запържете лука, докато омекне, около пет минути.
Добавете наситнения чесън и запържете още половин минута.
Добавете ориза в тигана, разбъркайте всичко и оставете да се запържи за няколко минути. Залейте ориза с виното. Гответе всичко заедно, докато течността се изпари.
Покрийте ориза с една трета от затопления зеленчуков бульон. Гответе, като разбърквате от време на време, докато оризът поеме цялата течност.
Повторете процеса. Залейте ориза, докато поеме цялата течност – това ще ви отнеме между 15 и 20 минути.
Внимавайте да не "преварите" ориза при топлинната обработка. Ризотото е идеално, когато оризът е напълно сварен, но все още "твърд" на пипане.
Махнете ориза от котлона, посолете го и го задушете, разбъркайте с настърган пармезан и сервирайте веднага с пресен магданоз.