Необходими продукти:
180 мл прясно мляко
20 г мая
5 с.л захар
2 яйца (1 жълтък за намазване)
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.ч. брашно
сусам - за поръсване
Вижте още: Вкусни и бързи бутерки с кашкавал
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се активира маята с лъжица захар и 3-4 супени лъжици брашно. След като шупне сместа, се замесва тесто от всички продукти. Втасва, докато удвои обема си.
Разделя се на 10 части, всяка от тях се разделя на две, като се оформят по 2 фитила (около 35 см), сплитат се и се оформя геврек.
Нареждат се в тава и отново втасват около 30 минути.
Намазват се с останалия жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко. Поръсват със сусам. Пекат се на 180 градуса до готовност.