Днес ви представяме една рецепта за качамак със синьо сирене, което ще му предаде изключително изискан вкус.
Необходими продукти за качамак със синьо сирене и рикота:
170 г готова смес качамак
750 мл зеленчуков бульон
1 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л риган
120 г синьо сирене
120 г сирене рикота
сол
черен пипер
Вижте още: Опитайте: Сьомга с шамфъстък
Начин на приготвяне:
Кипваме бульона в тенджера и постепенно сипваме сместа за качамака. Бъркаме постоянно, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от съда. Добавяме магданоза и ригана, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и заравняваме. Оставяме го за 1 час да изстине.
Загряваме фурната. В купа смесваме двата вида сирене и ги намачкваме с преса за картофи.
Намазваме изстиналия качамак със зехтин и ги нарязваме на квадрати. Запичаме го в горещата фурна за около 10 минути, след това обръщаме парчетата и върху тях разпределяме намачканата смес от сирене.
Пече за около 2-3 минути - само докато сиренето се разтопи.