Лещата е здравословно, вкусно и засищащо ястие, което върви най-добре със сезонна салата или туршия.
Необходими продукти за крем супа от леща:
1 ч.ч леща (накисната във вода за поне няколко часа)
1 глава лук
1 голям стрък праз
1 морков
1 скилидка чесън
смлян червен пипер, подправки, сух магданоз
масло
Вижте още: Как да си направите сами бита сметана в буркан
Начин наприготвяне:
В дълбок съд се налива масло и се загрява. Добавят се предварително нарязаните лук и праз, кубчета морков и се разбърква. Добавете лещата, предварително отцедена добре (най-добре е да се накисне цяла нощ, за да се свари по-бързо. Добавете червения пипер, сместа от подправки, черен пипер и сух магданоз.
След като всички зеленчуци се комбинират, покрийте лещата с вода за един пръст. Оставете да къкри. След това добавете ситно нарязаната скилидка чесън и долейте още малко вода. Бульонът се вари до сгъстяване, след което течността се пасира с блендер, за да стане кремообразен, но има и цели парченца от зеленчуците.